h i r d e t é s

Üzent a jegybank: itt a vége

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Üzent a jegybank: itt a vége

2016. május 24. - 15:49
0 komment

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az inflációs kilátások és a reálgazdaság ciklikus pozíciója az alapkamat 0,9 százalékos szintjének tartós fenntartása irányába mutat - írta a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntő üléséről kiadott közleményében.

Fotó: Europress / Napi.hu

Magyarán nem lesz több kamatcsökkentés.

A Monetáris Tanács közleménye  szerint átmeneti megtorpanást követően folytatódik a magyar gazdaság növekedése. Az infláció tartósan a jegybanki cél alatt alakul.

2016 áprilisában az éves infláció és a maginfláció is emelkedett. Az alapfolyamatot jellemző mutatók továbbra is mérsékelt inflációs környezetre utalnak . A tartósan alacsony globális infláció visszafogja a hazai fogyasztói árak emelkedésének ütemét. A hazai inflációs várakozások historikusan alacsony szinten tartózkodnak.Az infláció az előrejelzési időszakban elmarad a 3 százalékos céltól, és csak 2018 első felében ér annak közelébe.

2016 első negyedévében éves összevetésben a vártnál "visszafogottabban" bővült a hazai gazdaság kibocsátása. Az EU-források elmúlt éveknél alacsonyabb lehívása erőteljesen fékezte az építőipari kibocsátást, míg az ipari termelést időszakos gyárleállások fogták vissza. A gazdasági növekedést az év egészében várhatóan erős kettősség jellemzi. A mérsékeltebb dinamikát mutató első félévet követően az év második felében a növekedés érdemi erősödésére számít a Monetáris Tanács. Az egyedi hatások kifutása, valamint a jegybanki és kormányzati növekedésösztönző intézkedések egyaránt a gazdasági növekedés újbóli élénkülését eredményezik. A Növekedéstámogató Program, a lakásépítések bővülése, valamint az EU-források ütemesebb lehívása összességében elérhetővé teszik a 3 százalék körüli növekedési ütem fennmaradását - olvasható a közleményben.

 

napi.hu