h i r d e t é s

A CEU üdvözli a bajor kezdeményezést, de jogi garanciát vár a magyar kormánytól

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A CEU üdvözli a bajor kezdeményezést, de jogi garanciát vár a magyar kormánytól

2019. március 15. - 06:31

 

A CEU üdvözli Manfred Weber közbenjárását az egyetem ügyében, és hálás Bajorország kormányának amiért pénzügyi és gyakorlati támogatást ajánlott a Müncheni Műszaki Egyetemmel (TUM) kialakítandó hosszútávú együttműködéshez.

Manfred Weber - Forrás: Science|Business

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora és Wolfgang A. Herrmann, a TUM elnöke megbeszélést folytattak az együttműködés lehetőségeiről azokon a területeken, ahol a két intézmény egymást kiegészítő kapacitásokkal rendelkezik, azaz a politikatudomány, a technológiakutatás, a kognitív- és hálózattudomány területén és más tudományágakban. A két intézmény további találkozókat tervez, hogy a megbeszélések alapján együttműködési megállapodásokat köthessenek.

A CEU üdvözli ezeket a fejleményeket, és azt, hogy ezzel lehetőség nyílt a CEU Budapestről történő elüldözéséhez vezető folyamat visszafordítására, de világossá kell tennünk, hogy a lehetséges együttműködés előkészítését csak akkor folytathatják tovább a résztvevő felek, ha Magyarország miniszterelnöke egyértelmű politikai állásfoglalásban biztosítja arról európai partnereit, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat. Az állásfoglalást olyan törvényi keretnek kell alátámasztania, amely jogilag kötelező érvényű felhatalmazást ad a CEU-nak arra, hogy Budapesten folytassa a tevékenységét. A CEU és a TUM közötti együttműködés nem lehetséges a CEU amerikai egyetemként való működését hosszú távon biztosító jogi garanciák nélkül.

A CEU továbbra is keresi azt a jogilag kötelező érvényű megoldást, amely lehetővé teszi, hogy abban a városban maradjon, amely több mint 25 éve az otthona, eközben azonban folytatja bécsi kampuszának megnyitásához vezető terveinek megvalósítását.


 

h i r d e t é s