h i r d e t é s

Akár 20 évvel is kitolhatja a menopauzát egy új beavatkozás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Akár 20 évvel is kitolhatja a menopauzát egy új beavatkozás

2019. augusztus 06. - 18:12

 

A kulcslyukműtéttel végzett eljárás segíthet a változókorral járó szív- és érrendszeri gondok vagy a csontritkulás megelőzésében.

A kép illusztráció! - Forrás: pxhere.com

Az eljárást kidolgozó, mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó brit tudósok szerint a beavatkozás rengeteg nő számára kínálhat könnyebbséget olyan betegségek kezelésében, mint a változókorral járó szív- és érrendszeri gondok vagy a csontritkulás. Több millió nőnek pedig azáltal javulhat az életminősége, hogy később tapasztalják meg a menopauzával járó gyakoribb tüneteket, mint a rossz hangulat, a szorongás, az alvási nehézségek, a hőhullámok, az éjszakai izzadás és a csökkenő nemi vágy.

A beavatkozást, amelynek keretében kulcslyukműtéttel petefészekszöveteket távolítanak el a nők szervezetéből és fagyasztanak le, hogy aztán a menopauza kezdetével visszaültessék a szervezetbe, eddig kilenc páciensen próbálták ki. A szöveteket a csökkenő hormonszint növelése érdekében jellemzően bő vérellátású helyre ültetik vissza a testben, például a hónaljba. 

A mesterséges megtermékenyítés ismert kutatója, Simon Fishel a The Guardian című lap hétfői számának azt mondta, az eljárásnak rengeteg haszna lehet. "Ez az első projekt a világon, amely egészséges nők petefészekszöveteit őrzi meg krioprezervációval pusztán a változókor elhalasztására" - fogalmazott a vezető orvosok egyike, Yousri Afifi a The Times című lapnak.

A 7 és 11 ezer font közötti eljárást 40 év feletti nőknek kínálja a Simon Fishel és más specialisták által alapított, birminghami székhelyű ProFam cég.

Hasonló eljárást már alkalmaznak olyan lányok és nők termékenységének megőrzésére, akik rákkezelés előtt állnak. Nekik, ha a terápia után úgy döntenek, hogy gyereket szeretnének, a petevezetékbe ültetik vissza a lefagyasztott szöveteket.

Az, hogy a menopauza hány évvel tolható ki a beavatkozás révén, attól függ, hány éves a páciens a szövetvételkor. Egy 25 éves nőtől származó szövet akár 20 évvel is kitolhatja a változókor kezdetét a visszaültetés után, egy 40 éves nőtől származó viszont lehet, hogy csak öt évvel.

Richard Anderson, az Edinburghi Egyetem kutatója szerint "nem újdonság, hogy a lefagyasztás és a későbbi visszaültetés helyreállíthatja a hormonszinteket, de az kevésbé világos, hogy ez biztonságos-e".

A mesterséges megtermékenyítést viszont nagyban segítheti, Simon Fishel úgy véli: az eljárás révén elkerülhető a gyógyszerek alkalmazása a petefészkek stimulálására, és sokkal több petesejt lehet. (MTI) / nepszava.hu


 

h i r d e t é s