h i r d e t é s

Arccal, névvel vállalja a Fővárosi Törvényszék bírája, hogy folyamatosan befolyásolni akarja a bíróságok működését a Fidesz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Arccal, névvel vállalja a Fővárosi Törvényszék bírája, hogy folyamatosan befolyásolni akarja a bíróságok működését a Fidesz

2022. augusztus 15. - 08:03

Lassan két évtizede dolgozik bíróként a “koronatanú”, aki elismerte, hogy mindegyik politikai éra alatt volt néhány túlkapás a politika részéről, ám az elmúlt 12 évben, Orbánék uralkodása alatt ez teljesen rendszeressé vált, hogy a bíróság nem lehet teljesen független.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Orbán Viktor kormánya „folyamatosan túllépi” hatáskörét a bíróságok befolyásolása érdekében – állítja Vasvári Csaba, a Fővárosi Törvényszék vezető bírája.

Vasvári, aki 18 éve dolgozik bíróként, és egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője, a brit Observernek beszélt arról, hogy kollégáival együtt évek óta „külső és belső befolyásolási kísérletek” tanúi.

A bíró arról is beszél a cikkben, hogy pályája során mindig és minden oldalról tapasztalt politikai túlkapásokat, de ezek az elmúlt 12 évben, a Fidesz kormányzása idején rendszeresek lettek. Ilyen „egyértelmű belső befolyásolási kísérlet”, amelyet Vasvári példaként említett, a Schadl–Völner-ügy egyik fejezete, amiről korábban már olvashattunk.

Jegyzőkönyvek tanúsítják, hogy Schadl György az igazságügyi vezetés magas szintjein lobbizott azért, hogy a tisztségéből eltávolítsanak egy bírót, aki megítélése szerint akadályozta a mozgásterét a végrehajtók között.

Vasvári azt is kifogásolta, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, aki politikai kinevezett, nem teszi átláthatóvá a bírói kinevezéseket, jóllehet vezetőként ő a felelős a magyar bírósági rendszer irányításáért.

Az Observer arról is ír, hogy júniusban a magyar Legfelsőbb Bíróság elnökének feleségét nevezték ki magas rangú bírói állásba, annak ellenére, hogy a bírák által tartott választáson jelentősen kevesebb szavazatot kapott, mint riválisa.

A cikk idéz egy névtelenségét megőrizni kívánó volt bírót is, aki szerint az ügyek túlnyomó többsége tisztességesen zajlik, de a politikailag érzékeny ügyeket a Kúriánál „lojális bírói testület tárgyalja, amely a kormány javára hoz döntéseket”. (444.hu) / Borsod24