h i r d e t é s


Átment a gyári biztonsági vizsgán a felújított metrószerelvény

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Átment a gyári biztonsági vizsgán a felújított metrószerelvény

2016. december 20. - 13:14
0 komment

 

Átfogó biztonsági tesztelést végzett a budapesti metró 81-717.2K / 714.2K jelzésű kocsijain az azokatfelújító orosz Metrowagonmash vállalat. 

Forrás: hungarytoday.hu

A teszt során többek között a kocsik elektromos szigetelését, a kasztni szivárgászárását, valamint az utasok vészhelyzetben történő evakuálásának a menetét is ellenőrizték.

A biztonsági teszt egyik legfontosabb részét Budapesten végezték, próbafutáson lévő szerelvényen. Ennek során a modernizált kompresszort, a pneumatikus és fékrendszereket is vizsgálták. Ennek része az úgynevezett „samponteszt”, amelynek lényege, hogy a síneket csúszóssá teszik folyékony szappannal vagy samponnal, hogy szimulálják az olyan szélsőséges helyzeteket, amikor olajos, nedves vagy jeges a sín. A vonatnak természetesen ezen a csúszós felületen is biztonságosan meg kell tudnia állnia. A teszt során a felújított orosz szerelvény fékrendszere megfelelően működött és az előírások szerint biztonságos távolságbanmegállította a vonatot.

A felújított vonatok vezetőfülkéjében légkondicionáló, az utastérben pedig kényszerszellőztető biztosítja az optimális klímát. Modernizálták a pneumatikus rendszert és a fékrendszert, illetve korszerű kompresszor egységek kerültek a kocsikba. Teljes átalakításon esett áta meghajtórendszeris, amelynek köszönhetően a felújított vonatok energiafogyasztása 30 százalékkal alacsonyabb lesz. Az utasok biztonságos ki- és beszállását az előírásoknak megfelelő elektromos ajtónyitó rendszer biztosítja. Az utastérbe esztétikus, de vandálbiztos üléseket és kapaszkodókat szereltek, továbbá az utastérben minden éghetetlen anyagból készült. A tervezők külön figyelmet fordítottak a kerekesszékkel közlekedők kényelmére is. A metrókocsiban utazók LCD-képernyőkön olvashatják az utazással kapcsolatos információkat. A felújított szerelvények élettartama 30 évvel meghosszabbodik.

2015 augusztusában egy többfordulós tendert követően a Metrowagonmash és a BKV Zrt. szerződést írt alá, amelynek keretében aMetrowagonmash2016 és 2018 között 222 metrókocsi, köztük 185 darab 81-717/714, 10 darab 81-717/714-2M és 27 darab Ev3 típusú kocsi teljes felújítására kapott megbízást. Az első két szerelvény már Budapesten van, és jelenleg a magyar közlekedési hatóságok tesztelik. Előreláthatólag tavasszal találkozhat az első felújított szerelvénnyel a budapesti utazóközönség az M3 vonalán.


 

h i r d e t é s

betöltés..