h i r d e t é s

Az EU felfüggeszti az Oroszországgal kötött vízummentességi megállapodást

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Az EU felfüggeszti az Oroszországgal kötött vízummentességi megállapodást

2022. augusztus 29. - 06:56

Az EU külügyminiszterei a héten támogatni fogják a blokk Moszkvával kötött vízumkönnyítési megállapodásának felfüggesztését, hogy ezzel is csökkentsék a kiadott beutazási engedélyek számát, miután egyes keleti tagállamok azzal fenyegetőztek, hogy egyoldalúan lezárják határaikat az orosz turisták előtt – írja a Financial Times.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Egyes országok közös fellépést követeltek annak megakadályozására, hogy az oroszok turistavízummal utazhassanak az EU-ba, ami újabb megoldandó problémát jelent a blokk számára. A csehek és a lengyelek leállították a vízumkiadást az orosz turisták számára nem sokkal az invázió kezdete után, azóta pedig követelik, hogy Brüsszel teljes tilalmat vezessen be. Más országok azonban továbbra is kiadták az úti okmányokat, így a vízummal rendelkező oroszok bárhová utazhatnak Schengenen belül.

A miniszterek első lépésként politikai támogatást kívánnak nyújtani az EU és Oroszország közötti vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztéséhez a kedden kezdődő kétnapos prágai ülésen - mondta a Financial Timesnak három, a tárgyalásokban részt vevő tisztviselő.

Nem helyénvaló, hogy orosz turisták sétálgassanak városainkban, kikötőinkben. Jelzést kell küldenünk az orosz lakosságnak, hogy ez a háború nincs rendben, nem elfogadható

- mondta a tárgyalásokon részt vevő egyik magas rangú uniós tisztviselő.

A 2007-es megállapodásnak a kormánytisztviselők és üzletemberek szabad mozgására vonatkozó részeit február végén felfüggesztették.

A szélesebb körű felfüggesztés megszüntetné az oroszok számára az összes uniós vízum igénylésekor biztosított kedvezményes elbánást, mivel több dokumentumot követelne meg, drágábbá tenné azokat, és jelentősen megnövelné a várakozási időt.

"Kivételes helyzetben vagyunk, és ez kivételes lépéseket igényel. A vízumkönnyítések felfüggesztésén túl akarunk lépni" - mondta a magas rangú uniós tisztviselő, hozzátéve, hogy az év végéig mélyebb változtatásokat vezethetnek be.

Nincs azonban konszenzus az olyan további intézkedésekről, amelyeket Brüsszel hozhatna, és amelyek vagy csökkentenék az oroszok számára kiállítandó uniós vízumok számát, vagy teljesen leállítanák azok kiadását, vagy olyan esetleges javaslatokról, mint például, hogy a Putyin invázióját támogató Fehéroroszország állampolgáraira is kiterjesztenének bármilyen tilalmat.

Néhány ország, köztük Németország, óva intett a teljes tilalomtól. Josep Borrell, az EU vezető diplomatája, aki a prágai tárgyalások elnöke lesz, kijelentette, hogy ellenzi az összes orosz vízum betiltását, mondván, hogy a blokknak "szelektívebbnek kell lennie".

Finnország, Lengyelország és a balti országok, amelyek Oroszországgal határosak, ezért a schengeni megállapodás nemzetbiztonsági kivételeire hivatkozva felajánlották, hogy nem engednék be területükre a turistavízummal rendelkező oroszokat. Mivel az EU és Oroszország közötti légi közlekedést felfüggesztették, sok orosz turista használja ezeket az országokat tranzitútvonalként más uniós célpontok felé. Kaja Kallas, Észtország miniszterelnöke a múlt héten azt mondta, hogy az EU-ba utazó oroszok 30 százaléka a balti államon keresztül utazik az EU-ba.

Nagyon várom, hogy közös európai megoldást találjunk arra, hogyan lehet jelentősen korlátozni az orosz turisták Európába áramlását

- mondta Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter, aki a 27-ek közötti megállapodást "a legtartósabb és jogilag legkorrektebb megoldásnak" nevezte. De hozzátette: "Ha nem sikerül közös megoldást találni, nem zárjuk ki, hogy regionális megállapodás szülessen azon országok között, amelyeket leginkább érint az európai vendégszeretettel visszaélő orosz turisták áramlása".

Az EU-ba turisztikai céllal látogató oroszok teljes tilalmát támogató országok azt mondták, hogy nem akarnak teljes határzárat, és hogy humanitárius okokból, menedékkérelmek benyújtása és a Putyin-rezsim ellenzéki képviselőinek menekülése érdekében meg kell tartani a kivételeket. (Portfolio)


Kommentelne? Kattintson ide!