h i r d e t é s

Bárhol ránk szakadhat az ég, zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Bárhol ránk szakadhat az ég, zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki

2019. augusztus 02. - 06:22

 

Pénteken délelőtt fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, a Dunántúlon néhol kisebb eső, zápor is lehet. - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Délután sok lesz felettünk a felhő, elszórtan várható kisebb eső, zápor. Mérsékelt lesz a nyugati szél. 25, 30 fok között tetőzik a hőmérséklet.

MTI

Zivatar és felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adott ki az egész országra péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott csütörtöki veszélyjelzésükben azt írták: pénteken egy közeledő hidegörvény miatt nyugat felől csapadékzóna érkezik. Az eső, zápor mellett a nap első felében nyugaton, délnyugaton, később keletebbre is (elsősorban a déli megyékben) zivatarok alakulhatnak ki, felhőszakadás, főként a déli határ közelében viharos szél kíséretében.

Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 15-21, a legmagasabb hőmérséklet 21-30 fok között alakul, a tartósabban csapadékos részeken lesz hűvösebb az idő.

Orvosmeteorológia

Pénteken nyugat felől lassú mozgású front érkezik. Az érzékenyeknél fejfájást és vérnyomás-ingadozást is okozhatnak a légköri változások, nagy különbség alakul ki hazánk két vége között. - írja a meteoklinika.hu.

Pénteken egy lassú front érkezik előbb a nyugati majd a keleti fölé, megterhelően alakul a humánmeteorológiai helyzet. A fronthatás a középső tájakon gyengébb mértékben jelentkezik, ha pedig keleten él, akkor tünetei inkább csak estétől jelentkezhetnek a még mindig meleg, fülledt időben. Amennyiben tehát érzékeny a hidegfrontra, akkor elsősorban görcsös fejfájást tapasztalhat. Emellett keringési problémák, vérnyomás-ingadozás is felléphet, kisebb rosszullét jelentkezhet, akár a gyerekeknél is. Keleten még mindig az átlagosnál melegebb, ráadásul fülledt időtől szenvedhet.

A magas páratartalom miatt a légzőszervi megbetegedésekkel küzdők állapota is romolhat, ezért amennyiben ön is érintett, akár rosszullétet, nehézlégzést is tapasztalhat. Ha teheti, ilyen esetben pihenjen le, akár csak pár percre is, illetve frissítse fel magát limonádéval vagy egy pohár vízzel.

A változékonyabb napok abban az esetben is megviselhetik, ha nem kifejezetten frontérzékeny. Emiatt nem javasolt a következő napokban nehéz ételeket fogyasztania. Fektessen hangsúlyt a napi többszöri, kis adagokban történő étkezésre, a fogások pedig tartalmazzanak több salátát, zöldséget, illetve halat.

Az UV-sugárzás időben és térben is ingadozni fog, de a déli órákban a naposabb vidékeken eléri  az erős fokozatot. Használjon legalább 30-as faktorszám fényvédő szereket, és lehetőleg kerülje a tűző napsütést.

A pollenek közül  a pázsitfűfélék vannak jelen legnagyobb mennyiségben, és azokon a területeken, ahol nem hullik kiadós csapadék, továbbra is intenzívebb tüneteket válthatnak ki. Azonban ha a csapadékosabb vidéken él, már egyre kevesebb panaszt okozhatnak a virágporok.

A közlekedést záporok vagy akár heves zivatarok is zavarhatják. A csúszós, nedves útszakaszokon megnövekszik a féktáv, kerülje a hirtelen fékezést és a hirtelen irányváltoztatást! Országszerte ajánlott mérsékelni a sebességet és nagyobb követési távolságot tartani. Az utakon csökkent reakcióidővel számoljon, tompábbak, figyelmetlenebbek lesznek a sofőrök.

Vezető tünet a mai napon: görcsös panaszok, fejfájás. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

Időjárás.hu

 

 


 

h i r d e t é s