h i r d e t é s

Elkezdődött a MOK rendkívüli nagygyűlése, az orvosok szembesítenék a kormányt a követeléseikkel

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Elkezdődött a MOK rendkívüli nagygyűlése, az orvosok szembesítenék a kormányt a követeléseikkel

2019. szeptember 21. - 12:48

 

„A kamara döntéshozói attól függően határoznak a további és szükséges lépésekről, hogy milyen válaszokat kapnak a nagygyűlésen a kormánytagoktól”.

Dr. Éger István - Fotó: Erdős Dénes / Népszava

Több száz orvos várakozott szombat délelőtt a Vasúttörténeti Park remízében, ahova a Magyar Orvosi Kamara hívta tagjait rendkívüli küldöttgyűlésére.Van aki családdal, és kutyával érkezett. A nagygyűlésen a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Magyar Kórházszövetség, a Magyar Orvosok Szövetsége, a Háziorvosok Online Szervezete, a Magyar Rezidens Szövetség is képviselteti magát.

Egyelőre nincs kormányváltó hangulat, bár a kamara belső ellenzéke, az Újratervezés csoport tagjai a belépőknek szórólapot osztogattak. Ők „Mit kíván a magyar orvos” – címmel 12 pontba foglalták követeléseiket – egyebek mellett a gyógyítás tisztaságát, a közkiadások növelést, egylépcsős jelentős béremelést, felelős Egészségügyi Minisztériumot.

A kezdésig összesen 700 darab szórólapot osztottak szét. Csak néhányan utasították vissza, Kincses Gyula maga adta át a szórólapot Cser Ágnesnek, az EDDSZ elnökének.

A terem bal sarkában hátrébb a fogorvosok gyülekeztek, némelyikük zöld trikót visel. Ők egy hete hagyták abba két hetes demonstrációjukat, amelyre a kormány szinte nem is reagált.

A kormányt csak Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Szalay- Bobrovinczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviseli.

A hallgatóság a beszédek alatt folyamatosan kinyilváníthatja véleményét. A szervezők piros és fehér lapokat osztottak, ezeket kell fölemelniük. Ha a felvetéssel egyetértenek, akkor a fehéret, ha elutasítják, akkor a pirosat.

Több mint ezer orvos regisztrált a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által meghirdetett szombati nagygyűlésre. E fórumra várják a magyar orvosok a kormány képviselőit is, hogy követeléseikkel szembesítsék őket. „A kamara döntéshozói attól függően határoznak a további és szükséges lépésekről, hogy milyen válaszokat kapnak a nagygyűlésen a kormánytagoktól”.

Az orvosi kamara azzal magyarázza a rendkívüli orvosi nagygyűlés összehívását, hogy a a tavaszi megállapodásuk ellenére sem teljesítette ígéreteit a kormány. „Megszületett az egyezség, letárgyaltuk a bértáblát, és már az aláírásra készültünk, amikor a kormány meggondolta magát, s megállapodásból nem lett semmi. Ennyire becsapva még soha nem voltunk az elmúlt években” – fogalmazott Éger az eseményt beharangozó tájékoztatón néhány napja.

Szerző: Danó Anna / nepszava.hu


 

h i r d e t é s