h i r d e t é s

Elmoshatja az eső a mai napot, szélre is készülhetünk

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elmoshatja az eső a mai napot, szélre is készülhetünk

2020. május 25. - 06:16

 

Hétfőn délelőtt sokfelé várható záporeső, néhol zivatar kialakulása. - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Délután a megnövekvő felhőzetből záporok, zivatarok kialakulása várható. Az északnyugati szél erős lesz. 13, 18 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Hétfőn kettős terhelésre készüljön mindenki, aki érzékeny az időjárásra és az időjárás okozta változásokra. - írja a meteoklinika.hu.

Most kettősfront érkezik térségünkbe, folytatódik a humánmeteorológiailag megterhelő időszak. A front egész nap felettünk lesz, csak az esti órákban hagyja el térségünket északkelet felé. A hideg és melegfrontérzékenyek egyaránt nehéz napra számíthatnak. A frontérzékenyek körében görcsös fejfájás, izom-és hasigörcsök jelentkezhetnek, emellett migrénes panaszokra is készülni kell. A változékony időjárás további terhelést okoz, a krónikus betegek és az idősek vérnyomás-ingadozást, gyakori rosszullétet tapasztalhatnak. Az északnyugati irányú szél gyakran erős lesz, ez pedig intenzív fejfájást, szokatlan stresszt és ingerlékenységet okoz. A tüneteken enyhíthet, ha megpróbálja tudatosan is kerülni a stresszes helyzeteket és nyugodt körülmények között tölti a napot.

A változékony időben fontos áttérni kímélő étrendre, kerülje a zsíros és fűszeres ételeket, helyezze előtérbe a szárnyas húsokat és a halból készült fogásokat. Fogyasszon minél több zöldséget és gyümölcsöt, ezzel immunrendszerét is tartósan megerősítheti.

Az időjárás a nap nagy részében nem kedvez a szabadtéri programoknak. A csapadékos időben alacsony a hő-és komfortérzet, könnyen megfázhat, ha nem vigyáz. Ebben az időben mentális panaszok is felléphetnek, gyakori lehet a levertség és a fáradékonyság. Sokat segíthet, ha vidám színekkel veszi körbe magát és a rendszeresen alkalmazott fényterápia is enyhíthet ezeken a panaszokon.

A pollenszint nem nő számottevően és a levegő is kitisztult, a légszennyezettség többnyire alacsony.

A közlekedést napközben sokfelé nehezíti csapadék és erősoldalszél. A csapadékos tájakon csúszóssá válik az útburkolat, megnő a féktáv. Az erős szél hatására csökken a menetstabilitás, hófúvás kialakulhat, a balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelem javasolt.

Vezető tünet a mai napon: vérnyomás-ingadozás. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s