h i r d e t é s

Emléktábla kerül a CEU Nádor utca 11-es épületére

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Emléktábla kerül a CEU Nádor utca 11-es épületére

2020. június 25. - 13:32

 

Táblát avat a Közép-európai Egyetem (CEU) Goy Andor emlékének és munkásságának tiszteletére. 

A Közép-európai Egyetem Nádor utca 11-es épületének homlokzata - Forrás: The Boar

A kétnyelvű emléktábla az egyetem Nádor utca 11-es épületének homlokzatára kerül, ugyanis ebben az épületben működött 1929-től az 1949-es államosításig a Goy és Kovalszky irodagép üzem és irodagép vezérképviselet, amelynek a vezetője és társtulajdonosa volt Goy.

Az emléktábla magyar szövege:

Goy Andor Boldizsár (1896-1991)

Feltaláló, akinek fontos szerepe volt az első magyar golyóstoll létrehozásában és gyártásában. Ebben az épületben működött a Goy és Kovalszky cég irodagépüzeme, ahol az első golyóstollkísérleteket folytatták 1938-tól, majd itt készült az első magyar golyóstoll, a “GO-PEN”. 

Emléktábla avatási ceremónia:

 2020. június 26., péntek, 14:00 óra

Az emléktáblát a család az ICO Zrt-vel közösen állítja. Az avatási ceremónián beszédet mond Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese, valamint Belváros Lipótváros képviseletében Balogh Madár Emese alpolgármester asszony, és Nagyfi Péter, aki a golyóstollról mond majd néhány érdekességet. A tábla leleplezésében Karsai Károly képviselő úr vesz részt.

“Egyetemünk maximálisan támogatta az emléktábla elhelyezését” – mondta Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese. „Erkölcsi kötelességünk megőrizni a nagy magyar feltalálók emlékét. A kulturális örökségvédelem amúgy is szívügyünk, nem véletlenül indítottunk a közelmúltban mester-programot a témában, és nem véletlenül veszünk részt a kezdetektől Budapest örökségvédelmi programjain. Épületeink felújításánál is kiemelt szempontunk volt történelmi örökségünk védelme.”

“Édesapámnak nemcsak a golyóstoll létrehozásában és gyártásában voltak elévülhetetlen érdemei, de ebben az épületben kísérletezték ki a nemzetközi hírnevet szerzett, szabadalommal védett szedőírógépet (sorvég kiegyenlítős írógépet) is, ami kiválthatta az ólommal terhelt betűszedést.” – mondta Baloghné Goy Krisztina, Goy Andor lánya. “Örömmel tölt el, hogy ennyi év után méltó emléket állítottunk az utókor számára tehetségéről. 

“Az emléktábla felállítása a CEU társadalmi felelősségvállalási törekvéseivel összhangban van.” – mondta László Flóra, az egyetem Társadalmi felelősségvállalási osztályának igazgatója. “Évente számos, a magyar közönség számára nyitott eseményt szervezünk magyar és angol nyelven, melyre szeretettel várjuk a helyi közösség tagjait.”


 

h i r d e t é s