h i r d e t é s

Komoly baj közelít: lassan nem lesz pénzünk plázázni?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Komoly baj közelít: lassan nem lesz pénzünk plázázni?

2022. szeptember 16. - 06:00

Nem csak otthonaink, szociális intézményeink, irodáink energiaszámlái nőhetnek meg markánsan az ősszel és télen, de nagy kérdés az is, mi lesz az üzletek, bevásárlóközpontok fűtésével. Ha a bérbeadók az emelkedő költségek miatt felemelik a bérleti díjakat, azt vajon a vevők fogják megfizetni, vagy létezik más megoldás is? Ilyen infláció mellett lesz egyáltalán pénze az embereknek plázákban vásárolni? 

A kép illusztráció! - Forrás: Wojtek Jargilo/MTI/MTVA

Ezeket a kérdéseket járta körül Retail workshopja.

Milyen idők jönnek? A bevásárlóközpontok jelenéről és jövőéről szólt a Portfolio Property Investment Forum 2022 Konferencia workshopja, melyet Kuli János, Marketing Resolution Kft. ügyvezető igazgatója vezetett. Arra az első és legalapvetőbb kérdésre, hogy mi lesz a bevásárlóközpontokban télen, Berendi András, a Roland Divatház Zrt. vezérigazgatója egy szóval válaszolt: hideg. Ezzel a panel résztvevői többé-kevésbé egyetértettek, ugyanakkor ennél nyilván árnyaltabb a kép, és nagy az egyetértés volt abban, hogy rövid és hosszú távú stratégiákat kell gyártani minél hamarabb.

Ugyanakkor, mint Berendi András elmondta, 14 hónapja minden hónapjuk életünk legjobb hónapja volt, de már jól látszik, hogy a növekedés üteme csökkent, a dinamika már nem kedvező. Komoly aggodalomra ad okot, hogy nekik van olyan bárbeadójuk, aki már most egy 38 százalékos bérletidíj-emelést jelentett be.

Balástyai Márk, az Etele Plaza, Futureal-csoport projektigazgatója szerint képletesen a jelenlegi, még „kellemes” zuhanás után tulajdonképpen a földet érés fog nagyon fájni. Az energiakérdéssel cégcsoport szinten kell foglalkozni cégcsoportszintű megoldás kell. Nem vitás, minden landlordnak foglalkozni kell ezzel a kérdéskörrel

Tény, hogy a jövő energiapiaca diverzifikált, új szereplők jelennek meg, és az ingatlanok energiatermelőként is jelen lesznek benne.

Mint elmondta, a régen biztosnak vélt energiabeszerzés ma nem működik már, fix áron előre szerződni szinte lehetetlen. Ebben a kiszámíthatatlan a helyzetre szofisztikált megoldás lehet csak a válasz. "Mi úgy oldjuk meg, hogy direktben szerződünk szolgáltatókkal, hőenergiaraktározókat telepítettünk, és számos olyan egyéb fejlesztéssel foglalkozunk, ami ugyan nem olcsó, de ez a jövő."

Nem lehet minden ártöbbletet áthárítani a bérlőkre, arról nem is beszélve hogy ez a mostani helyzet közös felelősségünk. Komoly szakértők bevonásával vizsgáljuk, hogyan lehet csökkenteni a fogyasztást.

Verseny az idővel

Elérkeztünk oda, hogy rövidtávon versenyt futunk az idővel, hosszú távon pedig stratégiai átállás kell. El kell felejteni, mi volt a múltban, az már nem jön vissza, egészen biztos -mondta el dr. Hegedüs Gábor, az Indotek Group portfólió menedzsment igazgatója. Mint elmondta, nekik 20 éves épületeik vannak, jellemzően alacsonyabb energiahatékonysági szinttel. Ám ezekben még mindig van kraft, és fel kell őket újítani, de a felújítás már nem csak esztétikai, energetikailag is foglalkozni kell velük komoly szinten.

Jövőbe mutató megoldásokat kell találnunk, és persze a bérlőket is arra kell ösztönözni, racionalizálják a fogyasztásukat. A jövőt csak közösen tudjuk alakítani.

Verseny a pénzért

Nem lehet elmenni a rohanó infláció kérdése mellett sem, hiszen a nap végén a vásárlóra kell tekintettel lenni. Nagy kérdés, hogy tudnak-e még költeni a jövőben. Egy biztos: nehéz idők jönnek, az elkövetkező időszakban, amikor az embereknek már nem lesz pénzük utazásra, élményekre, egyre nagyobb lesz a verseny lesz értük – összegezte Balástyai Márk. (Pénzcentrum)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s