h i r d e t é s

Kőszegi keményen bírálta az amerikai sztárt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kőszegi keményen bírálta az amerikai sztárt

2018. január 03. - 10:34

 

A színész arról ismerszik meg, hogy a színpadon látható – vallja a Kecskeméti Katona József Színház tagja, akit Colin Firth vagy Tom Hanks visszatérő szinkronhangjaként is ismerhetünk.

Visszatérő szinkronhangja is számos amerikai színésznek: Tom Hanksnak, Samuel L. Jacksonnak, Colin Firthnek. Okozhat ez nehézséget is? Például meghallják egy teljesen más karakter hangjaként, de nem tudnak elvonatkoztatni Bridget Jones karót nyelt brit udvarlójától.

– Volt olyan film, amiben három színész is játszott, akiknek a hangját én szoktam adni. Ott nehéz dolga volt a rendezőnek, hogy épp melyik legyek én. De nem privilégium, hogy valakinek a hangját kölcsönözzem, még ha persze a nézők elvárják is, hogy a megszokott orgánumot hallják. Szerepirigy sem vagyok, így azzal sincs gondom, ha Colin Firthöt épp más szólaltatja meg.

És azzal lehet, hogy valakit ön szinkronizáljon? Kevin Spacey hangját több filmben (Tuti seft, Hold, Krízispont) adta. A zaklatási botrány után felmerült önben, hogy ha újra lenne lehetőség, visszaadná?

– Valóban érdekes kérdés. Borzasztóan megdöbbentett ez a zaklatási hullám mind külföldön, mind Magyarországon. Az ember inkább tolná is el magától a kérdést, annyira zavarja, hogy az ő szeretett szakmáját ilyen emberek bizonyos fokig uralták és művelték. Borzasztó, hogy ilyen foltot hagytak rajtunk. Így belegondolva, ha most kérnének fel arra, hogy Kevin Spaceyt szinkronizáljam, elutasítanám.

A színházi életben ezek az ügyek hogy maradhattak annyi évig rejtve?

– Nagyon bonyolult kérdés. A színház hierarchikus intézmény, mindenki függ a rendezőtől, az igazgatótól. Különböző helyzetek determinálják a színészt, akinek az egzisztenciája kerülhet könnyen veszélybe. Pontosan tudjuk, mit jelent, ha valaki elveszíti állását ebben a szakmában. Suttogtak persze bizonyos dolgokról, de bizonyíték nem volt a kezünkben, hogy ezekről beszélni tudjunk. Talán ez is az oka, hogy mindez ilyen sokáig titokban maradhatott. Engem nagyon elszomorított az egész mind színházi, mind filmes téren. Napokig depressziós voltam, alig kaptam levegőt az egésztől.

A Magyar Nemzet teljes interjúja itt olvasható.


 

h i r d e t é s