h i r d e t é s

Még mindig kétséges az atomalku további sorsa

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Még mindig kétséges az atomalku további sorsa

2019. június 29. - 16:38

 

Történt előrelépés pénteken az iráni atomalku megmentését célzó többoldalú bécsi találkozón, de nem elegendő ahhoz, hogy meggyőzze Iránt: változtassa meg döntését, hogy egyenként felülvizsgálja a megállapodás atomenergiára vonatkozó korlátozásait – mondta az iráni küldött újságíróknak az egyeztetések után.

A 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodásban részes országok, azaz Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína, Oroszország és Irán vezető tisztségviselőinek bécsi találkozója 2019. június 28-án, amelyen az egyezmény megmentésének módjait vitatták meg. - Fotó: EPA/CHRISTIAN BRUNA / kitekinto.hu

A szerződésben részes országok, azaz Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína, Oroszország és Irán vezető tisztségviselői pénteken Bécsben találkoztak, hogy megvitassák az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodás megmentésének módjait. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a találkozó több mint három órán át tartott.

“Történt előrelépés, de ez még mindig nem elegendő, és nem felel meg Irán elvárásainak” – mondta Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes újságíróknak az egyeztetések után. “Jelentést fogok tenni Teheránnak, a végső döntést ott fogják meghozni” – tette hozzá.

Fu Cung kínai küldött szerint azonban Irán “érthető és világos” üzenetét küldte annak, hogy tartja magát a nukleáris megállapodáshoz. Hozzátette: a tárgyalásokat követően az Európai Unió bejelentette, hogy elkészült a Teheránnal folytatott kereskedelem fenntartását célzó bonyolult rendszerrel. Részletekkel azonban nem szolgált.

Madzsíd Taht-Raváncsi iráni ENSZ-nagykövet szerint mindazonáltal az Instex önmagában nem lesz elegendő a megállapodás megmentéséhez. (Az Instex nevű, nem dolláralapú kereskedelmi csatornát az európai országok hozták létre azért, hogy a szankciókat kikerülve üzletelhessenek Iránnal.)

A kérdésre, hogy Kína továbbra is vásárol-e iráni kőolajat az amerikai tiltás ellenére, Fu azt válaszolta: Kína arra törekszik, hogy szavatolja energiabiztonságát, és nem fogadja el az Egyesült Államok diktátumát. Elmondta továbbá: a szerződésben részes országok képviselői ígéretet tettek arra, hogy gazdasági előnyöket biztosítanak Iránnak, valamint arra is, hogy felszereléssel látják el Iránt az araki nehézvizes reaktor korszerűsítéséhez. A kínai küldött szerint sikerült előrelépést elérniük Iránnal, különösen az araki projekttel kapcsolatban.

Mihail Uljanov, aki Oroszország állandó képviselője a nemzetközi szervezeteknél, közölte, hogy a találkozón a résztvevők megerősítették elkötelezettségüket az atomalkut tartalmazó megállapodás iránt.

Forrás: MTI/AP/EFE/Reuters/TASZSZ / kitekinto.hu


 

h i r d e t é s