h i r d e t é s

Mert mit ér a mi boldogságunk, amíg van kisgyerek, aki nem kap rendesen enni?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Mert mit ér a mi boldogságunk, amíg van kisgyerek, aki nem kap rendesen enni?

2022. május 29. - 16:08

Gyermeknap Debrecenben "kéretlenül"

A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete vendégül látta a nehéz sorsú debrecenieket, szokásos ingyenes étel osztásán, a hónap utolsó vasárnapján, Gyermeknapon. A szüleikkel érkező gyerkőcöket meglepetéssel vártuk.

Az ételosztáson – mint mindig – rengetegen voltak. Egy órával az osztás kezdete előtt már közel százan várták türelmesen, hogy ételhez jussanak. Többségük kisnyugdíjas volt, akik számára ilyenkor hó végén komoly gondot okoz a megélhetés. Mind több házaspár érkezik kézen fogva, mert bizony kettőjük nyugdíja is kevés a tisztes, szerény megélhetéshez. A 150 adag töltött káposzta gyorsan gazdára talált. Sajnos repetát mivel sokan voltak, most nem tudtunk adni.

Miközben az ételt osztottuk, gyülekeztek a gyermekes családok a gyermeknapi rendezvényünkre. Közel 200 felnőtt és gyermek várta, hogy elkezdődjön az esemény. A magunk szerény lehetőségei szerint igyekeztünk kis vendégeink arcára mosolyt csalni.

Kezdetnek mindenki jégkrémet kapott, hozzá egy-egy tombola jegyet. Miközben jóízűen majszolták az édességet, találós kérdésekre válaszolhattak. Nagy nevetések közepette mondta sokszor mindenki egyszerre a helyes válaszokat.

A közös játék után kötélhúzás következett. Kicsik, nagyok alkottak csapatokat, és óriási zsivalyban folyt a verseny. Még a legkisebbek is kedvet kaptak a játékhoz, nagy volt a jókedv.

A legvégére maradt a tombolasorsolás, és a maradék játékok kiosztása. A fődíj egy kemping kerékpár volt, melyet Andriska nyert meg. Fülig érő szájjal ült fel a kisfiú a bicaj nyergébe, nagy volt az öröm a családjában is.

A rendezvény zárásaként édességet kapott minden gyermek. Volt, aki többször is sorban állt, hiszen jóval több, mint 100 csomagot raktunk össze.

Éhesen sem maradt senki, hiszen a szülők megkapták a kiporciózott meleg ételes dobozokat, friss kenyérrel, és rengeteg péksüteménnyel, más finomságokkal.

Összeszorul a szívünk, amikor szomorú szemű kisgyermeket látunk, aki fogja szülei kezét, s várja, hogy meleg ételt ehessen. Sajnos egyre többen vannak.

A korábbi ételosztásaink is felértek egy családi nappal. Csak ott nem a játékról, a zenekarokról, a bohócokról szólt a történet, hanem az ételről, a való világról. Mert aki éhes, az nem ingyen cirkuszra vágyik.

Ma erről sokan elfeledkeznek, és úgy gondolják, hogy jó pénzért – közpénzből – megszervezett eseményekkel, palástolni tudják a városban, az országban a nyomort, a szegénységet. Ami nem látható, az nincs is - gondolják. Pedig itt van a kilátástalanság a maga teljes valóságában, a mindennapjainkban. Sok-sok szegény gyermek várja, hogy a köztársasági elnök asszony – ahogy ígérte – fogja a kis sámliját, és meghallgassa hogyan is élnek magyar családok a társadalom peremén számkivetetten.

A mi kis vendégeinket szüleik még a Gyermeknapon sem tudják elvinni kirándulni, az állatkertbe, a moziba, fürdőbe. Egy közös éttermi ebédre pedig még talán álmukban sem gondolnak. A legnagyobb ajándék számukra, ha este nem kell éhesen lefeküdni. Vágynak ők is a jóra, a szépre, de hamar megtanulják milyen is való világ.

Pedig egyetlen gyermek sem tehet arról, hogy milyen családba születik. A társadalmunk egyik nagy igazságtalansága, hogy a szegénységből szinte lehetetlen manapság kitörni. Legtöbb nehéz sorsú gyermeknek esélye sincs arra, hogy jobb élete legyen, mint a szüleinek.

Tudjuk, nem sok, amit adni tudunk, de mindezt jó szívvel tesszük. Tisztelettel köszönjük a támogatását a Pro Filii Alapítványnak és Felföldi Józsefnek. Hálásak vagyunk Zsanettnek, hogy adományát elhozta a gyerekeknek, láthatta jó helyre kerültek az édességek.

Az egyesület legközelebb 2022. június 26.-án várja vendégeit meleg ebéddel, szeretettel.

Itt a mi térségünkben is sok ezren várják a segítő kezet, az emberi szót, szeretnének emberhez méltó életet élni. Hívunk mindenkit, aki segíteni szeretne, két kézzel, vagy anyagi támogatással.

 

Várjuk a debreceni lakosok adományait is, elsősorban TARTÓS élelmiszert gyümölcsöt, burgonyát.

Örömmel várunk gyermekjátékokat, könyveket is.

Aki szeretne segíteni, támogatást adni, az alábbi telefonszámon jelezheti.

Mobil (a hét minden napján): +36 30 9841 963

Átutalással:

Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete számlaszáma:

Polgári Bank ZRT 612 00261-11059802

A közleménybe kérjük beírni: ételosztás, 2022

Megfontolandónak tartjuk mindannyiunk számára, Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök által mondottakat:

"Érzékenyíteni kell a jóléti társadalmat! Meggyőződésem, hogy a magyar társadalom legégetőbb kérdése: meg tudjuk-e fogni végre a leszakadó rétegeket, képesek leszünk-e integrálni a nehéz sorsú embereket? Tudunk-e nekik perspektívát, jövőképet, reményt adni?"

Mi, a Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesületének a tagjai tudjuk, csak egy csepp a tengerben a hozzájárulásunk, de a sok-sok kis "csepp", akár csodákra is képes lehet. Mert adni jobb, mint kapni.

Hiszünk az emberi jóságban, a szeretet erejében.

 

Tukoráné Kádár Ibolya

az egyesület vezetője