h i r d e t é s

Nem cáfolja a kormány, hogy az Ön adójából is állták az Elios-számlákat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nem cáfolja a kormány, hogy az Ön adójából is állták az Elios-számlákat

2019. február 15. - 09:45

 

Magyarország ugyan nem veszített uniós pénzt, ám Tiborcz István volt cégét hazai forrásból fizethették ki.

Elios-lámpák - Forrás: fuhu.hu

Az, hogy Magyarországnak az uniós pénzek 100 százalékát sikerült lehívnia, nem jelenti azt, hogy az Elios projektjeire megítélt, ám végül a támogatási körből kivett 13 milliárd forintot ne a magyar adófizetők fizették volna meg – hívja fel a figyelmet a Portfolio.
A portál felidézi azt a választ, amelyet a támogatásokat menedzselő Innovációt és Technológiai Minisztérium küldött kedden a hvg.hu-nak. Ebben a tárca azt közölte, hogy az érintett operatív program teljes keretét ki tudta használni Magyarország, hiszen a magyar hatóság 110 százalékot ítélt oda, „és mind a 100 százalék lehívásra került olyan projektekkel, ahol nem volt vita a kormány és a brüsszeli bizottság között”.

Igen ám, de mivel a kormány előfinanszírozza az államkasszából – vagyis az adófizetők pénzéből – az uniós támogatásokat, ha egy projektet mégsem támogat az EU, akkor két dolgot lehet tenni:

  • leállítani a projektet, mint az M4 autópálya esetében
  • állni a költségeket.

Márpedig az Elios projektjeivel kapcsolatban pontosan ezt történt – ezt az ITM sem cáfolta abban a válaszban, amelyet azzal kapcsolatban kérta hvg.hu, hogy Jávor Benedek EP-képviselő közölte: úgy értesült, a magyar hatóságok kivették a KEOP záró elszámolásából az OLAF által is vitatott kifizetéseket.

Portfolio ennek nyomán megnézte, hogyan állnak a 2007–2013-as uniós pénzügyi ciklus kifizetései. A számláló 2018 végén ugrott 96,04 százalékról 98,14 százalékra. Elképzelhető, hogy a mostani újabb zárási lépés során a számláló még tovább emelkedik, mert a KEOP-ban is tisztázódott, hogy végül mely fejlesztésekre kér uniós támogatást utólag a kormány és melyekre nem (az Eliosra tehát nem) – írja a portál, amely úgy tudja, azt, hogy 100 százalékra ugorjon a számláló, a négyes metró ügye akadályozza. (hvg.hu)


 

h i r d e t é s