h i r d e t é s

Trükközve emelhetett árat ismét a MÁV, most a Balatonnál

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Trükközve emelhetett árat ismét a MÁV, most a Balatonnál

2015. július 07. - 08:32
0 komment

Siófokig 13 százalékkal drágult a vonatjegy az expresszvonatokat választó utasoknak, ugyanis kötelező lett a helyjegyváltás. 

Hozzátették, helyjegy nélküli sebesvonatok is gyakran indulnak a Balatonra, de azok általában lassabbak.

Hasonló módon emelt árat most a MÁV a Balaton déli partjának frissen felújított vonalán, mint két évvel ezelőtt, amikor országosan bevezette a gyorsvonati pótjegyet a legtöbb távolsági vonatra - írta a Privátbankár.

A portál szerint a Balatonhoz eddig is kétóránként közlekedő, egyes kocsikban InterCity, más kocsikban normál gyorsvonati utazást kínáló vonatokra pár hete rányomták a Balaton Expressz címkét és kötelezővé tették a helyjegyet, bár ugyanazokat a vagonokat használják, mint eddig, és a menetidő sem csökkent feltűnő mértékben.

Ez a Budapest-Siófok viszonylatban a beszámoló szerint azt jelenti, hogy a korábbi 2375 forintos jegyár a 300 forintos kötelező helyjeggyel 2675 forintra drágult, ami mintegy 13 százalékos emelés június elejéhez képest.

Vannak ugyan a nyári menetrend alapján szintén kétóránként olyan sebes vonatok, amelyekre nem kell helyjegy, de ezeknek a menetideje általában hosszabb, van úgy, hogy csak tíz perccel, de gyakoribb, hogy Siófokig fél órával, Fonyódig pedig már jellemzően 50 perc a különbség - írták.

A beszámoló szerint sok utas csak az állomáson szembesül azzal, hogy a helyjegy kötelező, így az is előfordulhat, hogy a vonat megtelik és nem fér fel rá. Így fokozatosan érvényes, hogy lehetőleg váltsuk meg előre a jegyüket, például az interneten keresztül - tették hozzá.

A MÁV az idei balatoni menetrend bemutatásakor azt közölte, hogy a kétóránként Keszthelyre közlekedő Balaton Expresszen "a kötelező helyjegyváltás kényelmesebbé teszi az utazást", a kötelező helybiztosítás miatt ugyanis ezeken a járatokon garantáltan lesz ülőhelyük a helyjegyüket időben, akár elővételben megváltó utasoknak.

Múlt pénteken azt is közölték, hogy a zsúfoltság elkerülése érdekében a nyári menetrend bevezetésével több, hétvégi csúcsforgalomban közlekedő járatot állítottak forgalomba, például a Tekergő, a Naplemente, a Napfürdő, a Bagoly, a Hétvégi Flirt és a Siófoki Flirt vonatokat, és a Balaton északi partján is több új szerelvény áll forgalomba a hétvégi csúcsidőben.

 

hvg.hu / MTI (Címlap: Fotó:)

Posted by SEJT on 2015. július 6.