h i r d e t é s

Petíciót nyújtottak be a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói annak kivéreztetése ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Petíciót nyújtottak be a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói annak kivéreztetése ellen

2020. június 18. - 08:23

A Színház- és Filmművészeti Egyetem nemzeti kincs, 155 éve a magyar kultúra alapköve - írják az egyetem hallgatói abban a petícióban, amit az egyetem „kivéreztetése" ellen nyújtottak be és már közel 500-an alá is írtak. - írja a 168ora.hu.

Így folytatják:

"Szeptember 1-jétől magántulajdonba kerül. Egy olyan alapítvány irányítása alá, amelyen keresztül a kormány teljes hatalmat gyakorolhat az Egyetem felett. A mai napig egyetlen szakmai érv sem hangzott el a kényszerátalakítás sürgőssége mellett, a kormány egyeztetés nélkül hoz döntéseket az Egyetem jövőjéről. Az erről szóló törvénytervezet nem biztosítja az intézmény Alaptörvény szerinti szabadságát a felsőoktatásban.

Sem hazánk, sem a nemzeti kultúra érdekeit nem szolgálja, hanem a kormány kontrollját biztosítja alapítványi formában.

Az átszervezés már több felsőoktatási intézményben elkezdődött, és minden magyarországi egyetemmel megtörténhet. Ez veszélybe sodorja a felsőoktatás szabadságát!"

"Tisztelt Országgyűlési Képviselők!

Tisztelt Miniszter Úr!

Látva az elmúlt 10 év történéseit, szinte biztosak vagyunk benne, hogy a törvénytervezetet jelenlegi formájában meg fogják szavazni, azonban nyomatékosan megkérjük prof. dr. Palkovics László felelős miniszter urat, hogy az átalakulás kezdeteként - lehetőleg még a törvény elfogadása előtt - az alábbi pontok teljesüléséről az Egyetemet írásos formában biztosítsa:

1. A rektort továbbra is az Egyetem jelölje ki! Nevezzék ki az Egyetem által demokratikus úton megválasztott jelenlegi rektorjelöltet!

2. Kezdjenek érdemi tárgyalásba az Egyetemmel, ne hozzanak önkényes döntéseket!

3. Az alapítvány vezetőinek, azaz a kuratórium tagjainak kiválasztási jogát engedjék át az Egyetemnek!

Kezdeményezők: Bódi Zsófia, Jeney Luca Viktória, Nagy Zoltán, Podlovics Laura, Unger Judit Adél"

168ora.hu