h i r d e t é s

PROTHEUS: egy csalárd módon kitervelt és végrehajtott többszörös közpénz elherdálás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

PROTHEUS: egy csalárd módon kitervelt és végrehajtott többszörös közpénz elherdálás

2022. május 27. - 11:01

2017-ben Paks városa 2 millió eurót nyert el az Eu-tól egy korszerű, okoshálózati rendszer kialakításának megszervezésére. - írja a Paksi Deák Ferenc Egyesület

Paksi "Paci" - Forrás: Tolnatáj Televízió/YouTube

A pályázatot egy többségi önkormányzati tulajdonban levő cég, a Protheus Zrt. (régi Protheus) dolgozta ki. A 2 millió euró elnyerésekor az önkormányzat létrehozott egy 100 %-osan a tulajdonában álló új céget, mert az okoshálózat megszervezését az unió pénzéből csak ilyen cég végezhette. Ez lett a Protheus Holding Zrt (új Protheus). A régi Protheust a tulajdonosok nem finanszírozták többé, veszteségessé vált, így az önkormányzat az alaptőkéjét a felére csökkentette, majd a többségi tulajdonát eladta a kisebbségi tulajdonosnak a fél alaptőke 74 százalékáért. Így 2019-ben a kisebbségi tulajdonos Paks eredetileg 30 milliós tulajdonrészéért összesen 10 milliót fizetett. 2020-ban a régi és az új Protheus egy kártalanítási megállapodást kötött a régi Protheus által előállított szellemi javak ellenértékének kifizetésére. Ezt Szabó Péter polgármester a járványidőszak elején egyszemélyi döntéssel jóváhagyta. Így az egykori kisebbségi tulajdonos birtokában levő régi Protheus 110 milliós kártalanítást kaphatott az új Protheustól (tehát Paks városától).

A régi Protheus tulajdonosának összesen 26 millióba került az egész cég megszerzése majd egy év múlva fizettek neki 110 milliót. Ez ám a jó befektetés! De még nincs vége a történetnek, a közpénzlenyúlás második fejezete csak most fog következni.

Az új Protheust a város megbízta az Eu-s projekt intézésével, csakhogy a rendelkezésre álló három év alatt a mai értéken 800 millió forintos támogatásból mindössze csak 163 milliót hívtak le. A projektet az Eu egy évvel meghosszabbította, de ez alatt sem történ előrehaladás. Sőt, 2022-ben a felvett 163 millióból 93 milliót vissza kell fizetnünk az Eu-nak. Az új Protheus azért az Eu-s pénzek nélkül is működött, zömmel az önkormányzat költségvetéséből származó pénzekkel. Csakhogy 2021-ben az addigi anyagköltségek hirtelen megötszöröződtek, és ettől a veszteség akkora lett, hogy a cég saját tőkéje a jegyzett tőke alá csökkent. Így Szabó Péter polgármester tegnap kénytelen volt előterjeszteni azt, hogy az új Protheus alaptőkéjét is csökkentse le az önkormányzat 85 millió forinttal. Természetesen a mindig fegyelmezett fideszes képviselők ezt meg is szavazták. Persze az alaptőke csökkentés után a már jól ismert folyamat is újra bekövetkezett: vevő jelentkezett a cégért. Hogy kicsoda? Hát a Hunatom Zrt., amelynek felügyelő bizottsági tagja a régi Protheus cég egykori kisebbségi, ma már többségi tulajdonosa, az a személy, aki egykor a 110 milliós kártérítést kapta. Nincs kétségünk, hogy Szabó Péter az új Protheust is el fogja adni a ma 215-ről 130 millióra leszállított alaptőkének megfelelő összegért, vagy még kevesebbért.

Tehát a recept az, hogy a jól működő önkormányzati céget ne hagyjuk tovább jól működni, legyen veszteséges, majd az alaptőke kényszerű leszállítása után adjuk el olcsón a csókosoknak.

És még egy adat: ez az okoshálózati projekt mindent beleszámolva eddig 337 milliójába került a paksiaknak és ehhez még hozzájön az, hogy nem engedtek lehívni mintegy 700 millió forint Eu-s támogatást. Ezekért az összegekért nem született semminemű kézzel fogható eredmény. Hát egy szűk kör így tud manapság milliárdos kárt okozni Pakson a közpénzek igazi tulajdonosainak, a városban lakó embereknek. (Paksi Deák Ferenc Egyesület)