h i r d e t é s

Rossz a hangulat, szinte senki nem akar a magyar uniós biztossal dolgozni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Rossz a hangulat, szinte senki nem akar a magyar uniós biztossal dolgozni

2022. január 21. - 08:33

Bajban van Várhelyi Olivér bővítésért felelős magyar uniós biztos

Várhelyi olivér és Orbán Viktor - Forrás: MTI / Mario Salerno

Hónapok óta eléri ugyanis a vád, hogy párthűségből támogatja a tekintélyelvű magyar miniszterelnök, Orbán Viktor törekvéseit a Nyugat-Balkánon, most meg azzal próbálkozik, hogy szövetséges lengyel politikus, Andrzej Sadoś lengyel EU-nagykövet kapja meg az unióban a szomszédságpolitika egyik legfontosabb tisztségét, a bővítésért felelős főigazgatóság vezetői posztját. Amikor kinevezésük után az Európai Bizottság tagjai átveszik a megbízatást, képletesen szólva le kell adniuk az otthonról hozott útlevelet, de Várhelyinél ez a feltétel láthatólag nem teljesült.

Várhelyi Olivér ténykedését évek óta egyre nagyobb ellenérzés kíséri bizottsági és tagállami körökben is, mivel főként az egykori Jugoszlávia területén korábbi főnöke hatalmi érdekeit szolgálja tetten érhetően. Márpedig Orbán az arra kapható magyar médiavállalkozók segítségével a demokráciaellenes erőket támogatja a régióban.

A legújabb fejlemény az, hogy ha a Várhelyi Olivér által kiszemelt lengyel EU-nagykövet, a nemzeti-populista kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) odaadó híve kerül a biztos által felügyelt főigazgatóság élére, akkor a területet két olyan kormány képviselője felügyeli, amely ellen jogállami eljárás folyik. Ez pedig sokakat riadalommal tölt el, nem csupán az Európai Bizottságban.

Ott a magyar politikus miatt már a kezdetek óta rossz a hangulat, de annyira, hogy a hat igazgató poszt közül négyet csupán ideiglenesen töltöttek be, mert szinte senki sem akar a magyar uniós biztosnak dolgozni, aki csak keresztbe tesz a közös uniós politikának. Példa rá, hogy egy szót sem szólt a korrupció miatt elítélt volt macedón miniszterelnök magyarországi befogadásáról, pedig a Nikola Gruevszkinek adott politikai menedékjog megadása arculcsapást jelent az EU-nak, amely a jogállam megerősítésével próbálkozik a térségben. (Die Presse) / Népszava


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s