h i r d e t é s

Schiffer András szerint nincs rendben, hogy bírákkal találkozott az amerikai nagykövet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Schiffer András szerint nincs rendben, hogy bírákkal találkozott az amerikai nagykövet

2022. november 03. - 09:00

„Fel nem tudom fogni, hogy egy bíró mi a nyavalyáról tud beszélgetni egy nagykövettel!” – fakadt ki Schiffer.

Schiffer András - Forrás: ATV Magyarország/Youtube

Schiffer András az Egyenes Beszéd vendége volt. A volt politikus a műsorban leszögezte: megengedhetetlen az, hogy pártok képviselői hol instruálják, hol fenyegetik a bírákat. Schiffer szerint Budaházi György esetében mindkét oldalról látszott ez:

Amikor Budaházy Györgyöt házi őrizetbe helyezték, jött az, hogy »Na, lám, a Fidesz a náciknak akar kedvezni!«, s fordítva amikor Budaházy Györgyöt elítélték, jött az, hogy »Nahát, ez egy Soros bíró«.

„Ennek a másik oldala, hogy [...] kétség se férhessen ahhoz, hogy a bíró elfogulatlan, [...] ezért a bíráknak nagyon szigorúan tartani kell magukat ahhoz, hogy mit tehetnek és mit nem. A kérdésre válaszolva, az természetesen elfogadható, hogy egy-egy alkotmányos, közjogi intézmény képviseletre jogosult vezetőjével beszélget egy képviselet-vezető” – fejtette ki.

Fel nem tudom fogni, hogy egy vagy két vagy több bíró mi a nyavalyáról tud beszélgetni egy nagykövettel!

– fakadt ki Schiffer. Hozzátette a jogász, hogy az teljesen rendben van, ha egy nagykövet tájékozódik, kivéve, ha bíróktól teszi mindezt. Az indoklásában Schiffer kifejtette: azért nem, mert „hogyha valaki őszintén aggódik a jogállamiság iránt, akkor pontosan tudnia kellene azt, hogy nem hozok bírót ilyen helyzetbe, mint ahogyan az amerikai nagykövetség vezetője hozta azt a két bírót!”.

„Ha én nagykövetként a jogállamiságot kérem számon és képviselem, akkor azt kell feltételeznem, hogy egy bírónak nincs felém – tehát kifelé, a bírói épületen kívülre – közölnivalója arról, amit egyébként a kúria elnöke, az OBH elnöke vagy a miniszter mond. Mert elég nagy hatalom az, hogy valaki másoknak a vagyoni dolgaiba, másoknak a szabadságáról dönthet. Egy bírónak kifelé [...] nincsen közölni valója” – fejtette ki a jogász. 

„És ha van?” – kérdezte Rónai Egon.

NINCSEN” – kötötte az ebet a karóhoz Schiffer.

Az Origo és a Magyar Nemzet ide vonatkozó cikkei kapcsán kifejtette a jogász: hiába gondolja azt, hogy hibázott ez a két bíró, „de az, hogy bírákat a kormánypárti sajtó összehangolt támadásban lemondásra szólítson fel, ez is botrány. Ugyanolyan botrány, mint hogy nincs keresnivalója egy egyszerű bírónak semelyik nagykövetségen”.

A Kúria elnökének sem tetszik, hogy az USA nagykövetével találkozott két bíró. (mandiner.hu)