h i r d e t é s

Vajon a melegeket bemutató mesekönyvek ártanak vagy a homofóbia?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
2020. október 18. - 07:22

 

Matthew Shepard még nem lenne 44 éves, de már nem tudja elmondani, mert 22 éve brutálisan meggyilkolták melegsége miatt.

Ő Matthew Shepard, akinek egyetlen "bűne" volt: homoszexuális volt. Épp 22 éve történt a máig nagy indulatokat kavaró, filmeket, zenéket, könyveket, verseket ihlető gyilkosság.

Matthew Wayne Shepard (1976. december 1. – 1998. október 12.) amerikai egyetemista, akit 1998 októberében Laramie mellett megkínoztak és megöltek. Október 6-ról 7-re virradó éjszaka támadták meg, majd október 12-én belehalt fejsérüléseibe a Poudre Valley Kórházban, Fort Collinsban. Az elkövetők azért támadták meg Matthew-t, mert homoszexuális volt. A halálhír hatására az Egyesült Államokban és az egész világon megmozdulások kezdődtek a gyűlölet-bűncselekmények ellen. A nevével ellátott törvényjavaslatokat a kongresszus elfogadta, majd Barack Obama elnök 2010. október 29-én törvénybe iktatta.

1998. október 6-ról 7-re virradó éjszaka találkozott két évfolyamtársával, Aaron McKinney-vel és Russell Hendersonnal, akik egy buli után megígérték Matthew-nak, hogy autóval hazaviszik. Időközben letértek az útról, és egy elhagyatott, kietlen helyre érkeztek. Itt Matthew-t megkínozták, egy pisztollyal bántalmazták, megverték, majd egy kerítésre kötözve hagyták haldokolni (s mint utólag a bírósági tárgyalásokon kiderült, ha Matthew nem ment volna velük, akkor elrabolták volna). 18 órával később egy arra edző kerékpáros találta meg az akkor már kómában lévő Matthewt, aki annyira szörnyen nézett ki, hogy először madárijesztőnek hitte a kerékpáros.

Matthew koponyájának hátsó része a jobb füle körül betört. Agytörzsi sérüléseket is szenvedett. Ezeken kívül rengeteg seb volt látható a fején, arcán és nyakán. Orvosai szerint a sérülései túl komolyak voltak ahhoz, hogy bármiféle műtétet is végrehajtsanak rajta. Mindvégig lélegeztető gép tartotta életben, és amíg ő a kórházban feküdt, gyertyafényes virrasztást tartottak érte. 1998. október 12-én, hajnali 0.53 órakor a Fort Collins-i Poudre Valley Kórházban meghalt. 21 éves volt.

A rendőrség nem sokkal a támadás után elfogta a két elkövetőt, megtalálták náluk Matthew cipőjét, felsőjét és egy véres pisztolyt. Matthew arcát teljes egészében vér borította, kivéve azokat a helyeket, ahol a könnye végigfolyt.

Vadász Bence
Facebook

Kép Matthew Shepard - Forrás: Vadász Bence / Facebook


 

Kommentek

h i r d e t é s