h i r d e t é s

Szemfényvesztés

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Szemfényvesztés

2023. január 02. - 11:04

A százharmincöt bátor ember utolsó évvégi jócselekedetként újabb szöget vert az Orbán által halálra ítélt állami egészségügyi ellátó rendszer koporsójába.

Az egészségügyi törvény módosításával

 • Megritkították a háziorvosi és házi gyermekorvosi hálózatot, nehogy mán állandóan a be nem töltött praxisok nagy számáról értekezzen a dollárbaloldal és a szórványként egyelőre még létező dollársajtó!

Az ezerkétszáz főnél kevesebb ellátottat kiszolgáló praxisokat megszüntetik. A szám később, fokozatosan módosítható tizenkétezerre, százhúszezerre, végül egymillió-kétszázezerre!

Így aztán elég lesz országosan kilenc háziorvosi praxis!

Hol van itt orvoshiány?

A megszűnő praxisokba invesztáló, hitelek felvételével eladósodott orvosok sorsa ismeretlen, a kormány számára érdektelen.

Akár a betegeké.

 • Az éjszakai és hétvégi ügyeletet megyei központokba koncentrálják, és a Mentőszolgálat fogja ellátni a diszpécseri feladatokat.

Vagyis: egyfelől az agyonterhelt 112 lesz az egyetlen ügyfélkapcsolat, és miközben arról tanácskozom a diszpécserrel, hogy Veszprémbe, vagy Zalaegerszegre vigyem a lázas gyereket, valahol egy infarktusos beteg el fog patkolni, mert nem tudnak mentőt hívni hozzá!

A beteg pedig utazhat/ha nincs kocsija, gyalogolhat hatvan kilométert, hogy orvoshoz jusson.

 • Állami tulajdonba kerülnek az eddig az önkormányzatok által fenntartott, így viszonylag felszerelt szakorvosi rendelőintézetek. Ebek harmincadjára.

  (És e címen újabb forrást lehet azoktól elvonni.)
 • Megyei centrumkórházakba koncentrálják a betegellátást.

  A területi kórházak két (kettő!) osztályt lesznek kötelesek fenntartani (vagyis többet nem fognak), a többi osztály csak a megyei központban marad meg.

Így legalább megszűnnek azok a folyamatos, igazságtartalmú álhírek is, miszerint most éppen ez vagy az a kórház zárja be ezt vagy azt az osztályát orvos-, eszköz,- pénzhiány miatt.

Hiszen ami nincs, azt nem lehet bezárni!

Nu? Most légy okos, sötétben bújkáló!

Az orvosokat pedig átvezénylik, tömörítik majd a megyei centrumkórházakba? Ha mennek!

 • Központosítják a laboratóriumokat, egyetlen állami centrumba!

  Hány mintát fognak ott össze/elkeverni?

  Mennyi ideig tart majd egy, mondjuk baleseti műtét miatt sürgős laborvizsgálat, amit eddig helyben végeztek, elemeztek?

Az állami egészségügyi ellátó rendszer felszámolása (melybe eddig is folyamatosna csökkenő forrásokat, az elmúlt harminc évben az infláció ellenére nominálisan is most a legkevesebb pénzt adjusztál a „néppel egy az útunk”-kormány), egyszerűbb, mint normális működtetése, megfizetett személyzettel, korszerű eszközparkkal, felújított, vagy új egészségügyi intézményekkel.

És főképp, nem kerül pénzbe! Amit helyette el is lehet lopni!

Tájékoztatom a nagyérdeműt, hogy az ausztriai Lech (kis)városában (ami azért még nem a világ közepe, és a Kánaán) működő háziorvos rendelője többek közt EKG-val, röntgennel, ultrahangos berendezéssel, újjáélesztő szettel, oxigénpalackkal van felszerelve, és nagyobb baj esetén a helyi kórház intenzív, vagy bármely más osztálya pár percnyire van!

CT ugyan nincs a háziorvos rendelőjében, de a kórház a beutalójával aznap, legkésőbb másnap elvégzi a vizsgálatot!

Egy, a mienknél átlagosan és jellemzően sokkal jobb fizikai-pszichés-egészségügyi állapotban lévő lakosság számára. Ennyi!

Ehhez képest:

mink magunk, fejesek, elitkórházakban elvagyunk itt, kérem!

A fizetőképes kereslet a magánorvosi/klinikai ellátásban hozzájuthat a megfelelő kezeléshez!

A többiek pedig forduljanak föl!

Legalább nyugdíjat se kell fizetni nekik!

Címkék: