h i r d e t é s

Szijjártó Péter megerősítette, hogy euróban fizetünk a gázért az oroszoknak

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Szijjártó Péter megerősítette, hogy euróban fizetünk a gázért az oroszoknak

2022. április 11. - 16:40

„Mi euróban fizetünk, az euró konvertálását a Gazprombank végzi, és ez az összeg kerül kifizetésre a Gazpromexportnak” – jelentette ki a külügyi tárcavezető.

Szijjártó Péter "Luxembourg környékén." - Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala

Az uniós külügyminiszterek mai luxemburgi tanácskozása utáni élő Facebook-videóban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, ezzel megerősítve a Portfolio szombati helyzetértelmezését.

Gyakorlatilag tehát az történik, amit minden más nyugati gázvásárló is csinál a küszöbön álló szerződésmódosítás nyomán és amire a Portfolio elsőként mutatott rá, miszerint az orosz elnöki rendeletnek megfelelően a nyugati gázvásárlóknak nyitniuk kell a közbeiktatott Gazprombanknál egy deviza fogadására alkalmas számlát, emellett pedig egy rubelszámlát és az Oroszországba kiutalt devizaösszeg leváltása kint történik meg, majd a rubel összeg megérkezik a Gazprom könyvelésébe.

Ezzel tehát Szijjártó Péter egyértelműsítette, hogy nem lógunk ki a nyugati egységből, mert valójában továbbra is az eredeti gázvásárlási szerződésnek megfelelően euróban fizetünk az április 1-től leszállított gázért és csak egy technikai leváltás történik meg Oroszországban, hogy megfeleljünk a szállító igényeinek.

A fenti megoldással tehát egyszerre lehet kipipálni kommunikációs szinten azt, hogy végső soron rubelben fizetünk az oroszoknak és közben azt is, hogy valójában semmi sem változik, mert az eredeti szerződésnek megfelelően euróban indítjuk a kifizetéseket (nyugati egység, szankciók megsértésének elkerülése).

Orbán Viktor kormányfő szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: "nekünk nem okoz semmilyen gondot rubelben fizetni. Ha az oroszok azt kérik, mi rubelben fizetünk." Előtte néhány órával már Szijjártó Péter is jelezte ezt, de amint rámutattunk: továbbra sem volt világos, hogy ez a fenti megoldás valósul meg, vagy inkább az, hogy a magyar állam valahogy előzetesen rubelt vesz a piacon és azt juttatja el a Gazpromnak. A nem világos üzenet miatt a hétvégén még Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök is figyelmeztetett, hogy ha utóbbi történik meg, akkor az a nyugati szankciók megsértését jelentené, de Szijjártó Péter mai kommunikációja alapján világos, hogy nem erről van szó, hanem az előbbi változatról.

A videó 16. perce körültől beszél Szijjártó a rubelben fizetés kérdéséről. Elmondja:

„Erre megvan a megoldás: amellyel nem sértünk semmilyen szankciós intézkedést, ám mégis biztosítjuk a földgázellátást.” Jelezte, hogy most dolgozza ki a technikai részleteket a MVMCEEnergy és a Gazpromexport és az e két cég között tavaly szeptemberben között gázvásárlási szerződés módosítására kerül sor. Emlékeztetett rá, hogy abban az eredeti szerződésben is volt arra lehetőség, hogy a két fél egyetértése esetén „a fizetés tekintetében át lehet térni más pénznemre az euróhoz képest”.

Ez viszont nem történik meg, csupán annyi történik és ezért kell átírni a szerződést, hogy az orosz elnöki rendelet értelmében minden nyugati gázvásárlónak kell nyitnia egy devizaalapú K számlát a Gazprombanknál, és egy rubelalapú K számlát és ezeken átfolyatva a pénzt, végül rubelben érkezik meg az összeg a Gazprom könyvelésébe.

Szijjártó magyarázata szerint

A technikai megoldás úgy néz ki, hogy az MVM leányvállalata, a CEEnergy két számlát hoz létre a Gazprombanknál, amely bank nincsen szankciós listán, egy eurószámlát és egy rubelszámlát és euróban fizet a Gazprombanknak. A Gazprombank konvertálja a befizetett eurót rubelre, amely kerül továbbításra a Gazpromexportnak. Tehát mi euróban fizetünk, az euró konvertálását a Gazprombank végzi, és ez az összeg kerül kifizetésre a Gazpromexportnak. Ez a megoldás semmilyen szankciós intézkedést nem sért, mégis olyan módon teljesíti a kifizetést, ami a szállító igényeinek megfelel.

A videóban Szijjártó azt is hangsúlyozza, hogy a korábbi kormányzati állásponttal összhangban Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába és továbbra sem engedi át a szállítmányokat az ország területén. Emellett azt is leszögezte, hogy bár újra és újra terítékre kerül az orosz kőolaj és földgáz elleni uniós szankció, de ezt semmiképpen sem támogatja a magyar kormány, mert 8,5 milliárd köbmétert gázt importálunk évente Oroszországból és napi 20 ezer tonna kőolajat, amelyet egyelőre senki sem tud helyettesíteni, így ez egy értelmetlen vita. Leszögezte: „Magyarország energiaellátásának biztonsága érdekében semmilyen kompromisszumra nem vagyunk hajlandóak.”

Jelezte, hogy fontos az uniós egység, de egyúttal az is, hogy hivatalosan még nem született a Bizottságtól olyan javaslat, hogy embargó sújtsa az orosz gázt és olajat. Előrevetítette: a tagállamok döntő többsége „ezt nyomja”, szorgalmazza a Bizottságnál, a következő hetekben és hónapokban pedig további küzdelmek lesznek majd, hogy ilyen javaslat hivatalosan meg se szülessen (mert akkor azt meg fogja vétózni a magyar kormány).

Nem fogjuk megszavazni a szankciókat a kőolajra és a földgázra, mert ezek a szankciók gyakorlatilag leállítanák a magyar gazdaságot

– rögzítette. (Portfolio)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s