h i r d e t é s

Van bizonyíték választási csalásra?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Van bizonyíték választási csalásra?

2018. április 10. - 12:47

 

Szinte felrobbant az internet a választás óta. Különféle posztok jelentek meg arról, ha történt választási csalás, akkor azt miként kivitelezte a Fidesz.

Kiválasztottunk hát egy olyan választókerületet, ahol előzetesen nagy esélyt jósolt a közvélemény-kutatás az ellenzéki győzelemhez. Tolna Megye 1. számú választókerületében két olyan ellenzéki jelölt is volt a választást megelőzően, akik joggal bízhattak a győzelemben, ha a kormánypárti jelölttel szemben csak egyik marad talpon a választásra. Mivel Dr. Harangozó Tamás (MSZP) visszalépett a pártok megállapodása értelmében dr. Hadházy Ákos (LMP) javára, így az előzetes felmérések alapján ebben a választókerületben ellenzéki győzelemre számított mindenki.

Megkérdeztük az MSZP választókerületi elnökét Kurtyán Ferencet az interneten lebegő hírek és a választókerületi események kapcsán.

Miként zajlott le a választás az önök választókerületében?

"A szavazókörök több mint 90 %-ban volt szavazóköri delegáltunk, így a választási események tulajdonképp a felügyeletünk alatt zajlottak."

Voltak-e gyanús körülmények?

"Én inkább azt mondanám, hogy megtévesztő körülmények voltak. Megtévesztett bennünket a Fidesz helyi prominenseinek arcszíne, hangja napközben. Egészen estig egy vert sereg képét mutatták, aztán estére hirtelen mindenki mosolygóssá és vidámmá vált. A mi kedvünk estére – ahogy jöttek az eredmények a médiában- természetesen nem volt rózsás. értetlenül néztük a számokat, hisz irdatlan magas volt a részvételi arány. Márpedig az életszerűtlen, hogy azért álljanak sorba az emberek a szavazóhelységeknél, mert minden "happy"."

Mit szól a 'neten keringő hírekhez?

"Miután kihevertük a választás fáradalmait, a mai napon keresgélni kezdtünk, hogy hol hibáztuk el. Természetesen nem az általános lózungokra gondolok, mint ellenzéki torzsalkodás, megegyezés hiánya, stb., hanem konkrétumokra. Hisz rettenetesen gyanús volt ez az egész 2/3-os győzelem. Túlnyerték magukat és ez tette gyanússá. Azért ennyi elégedett ember nincs az országban, hisz közel az egyharmaduk a létminimum alatt él. Persze erre mondhatná egy jó képességű Fidesz politikus, hogy pont azok nem mentek el, de ugye nem show műsorban, hanem választáson vettünk részt, így mi sem fantazmagóriákban gondolkodtunk. A választás nyilvános és közhiteles adatait tekintettük meg inkább."

Szekszárdon?

"Igen. Én a magam részéről nem helyben, hanem országosan kerestem a bizonyítékát annak, hogy valós eredmény született-e, vagy manipulált."

Mire jutott?

"Furcsaságokra. Azt mindenki tudja, hogy a választáson csak a választásra jogosultak vehetnek részt akár külképviseleten, akár belföldön. A jogosultságot a választási névjegyzék rögzíti, amit a választás előtt állapít meg az NVI. Ennek a névjegyzéknek van egy matematikai eredménye is, mégpedig az, hogy számszakilag mennyien szavazhatnak ezen a választáson. Azzal mindenki tisztában van, hogy ez egy fix létszám, mely csak fantasztikus filmekben, vagy manipulálás esetén változhat. Ez a létszám jelenti a törvényességi alapját a választásnak, hisz csak az arra jogosultak voksolhatnak."

Azt állítja, hogy manipulálták az adatokat?

"Nem én állítom, hanem az NVI. A neten keringő "legendák" igazak. Valóban tűntek el szavazatok, valóban csökkent a szavazati arány egy előző adathoz képest."

Ez hogy lehet?

"Matematika, megfelelő számítógépes program és szavazóköri delegált hiány kérdése az egész. Én arra jutottam, hogy ahol nem volt szavazóköri delegált, ott úgy manipulálták az adatokat az országos rendszerben ahogy akarták. Ennek oka az, hogy a pártdelegált jogosult jegyzőkönyv másolatot kérni, vagyis ahol van delegált ott tetten érhető utólag is a manipuláció. Ahol pedig nincs, ott teljesen mindegy milyen szavazatok kerültek az urnába az eredményt kedvükre módosíthatják, hiszen minden adott, a saját emberek a szavazókörben, a szavazóköri bélyegző és a szavazólapok. Ha mindenki tisztességesen végzi is a feladatát akkor is bele tudnak nyúlni, hisz amint kimentek a megszámolt szavazólapok és jegyzőkönyv a szavazókörből, azzal már azt tesznek amit akarnak, jegyzőkönyvvel csak ők rendelkeznek."

Ez elég súlyos vád, van bizonyíték is?

"Természetesen. Soha nem vádoltam senkit konkrét, tényszerű bizonyíték nélkül. Ez esetben közhiteles bizonyíték áll a rendelkezésünkre, melyet már megküldtem a pártunk közjogi csoportjához a választási kifogás benyújtása érdekében. A bizonyíték közhiteles."

Ön szerint mi lesz ezek után?

"Reményeim szerint a teljes választási eredmény megsemmisítése – hisz a bizonyítékok a teljes választási eredményt teszik semmissé – és egy megismételt választás kiírása. Nehéz lesz vitába szállnia a Fidesznek a közhiteles bizonyítékokkal. Ha pedig megismételt választásra kerül sor, akkor szerintem a valós eredmény a Fidesz megsemmisítő bukása lesz."


 

h i r d e t é s