h i r d e t é s

Varga Judit kiakadt, hogy vizsgálni akarják az áprilisi választások tisztaságát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Varga Judit kiakadt, hogy vizsgálni akarják az áprilisi választások tisztaságát

2022. január 21. - 05:36

Újabb dörgedelmes hangvételű posztban bírálta Varga Judit azokat az európai parlamenti képviselőket, akik ellenőrizni szeretnék az áprilisi magyar választások tisztaságát.

Varga Judit - Forrás: Varga Judit Facebook oldala

Az európai baloldal be akar avatkozni a magyar választásokba – fejtegette Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon. A politikus úgy fogalmazott:

Zöldpárti és balliberális EP-képviselők egy csoportja levélben fordult az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalához, melyben a magyar választásokba való beavatkozást sürgetik. 

Ezt az alapján állapította meg, hogy hatvankét európai parlamenti képviselő levelében egy esetleges választási csalástól tartva arra kérte az EBESZ-t, hogy szigorúan ellenőrizzék a magyar választások tisztaságát, mert szerintük azt nem a legdemokratikusabb módon fogják megtartani április 3-án. Varga Judit ebbéli felháborodásában azt írta:

Az EP-képviselők levele természetesen tele van hazánkat érintő csúsztatásokkal és nemtelen bírálatokkal. Tapasztaltuk, Brüsszelben már hónapokkal ezelőtt kezdetét vette a magyarországi választási kampány. 

Ennek célja szerinte nem más, mint hogy befolyásolni akarják a szavazás eredményét. Azt is írta, hogy „a bürokraták” minden lehetséges platformon próbálkoznak majd és minden lehetséges eszközt be fognak vetni ennek érdekében, azonban „éberséget” hirdetett a vélelmezett külföldi beavatkozással szemben.

Varga Judit szerint a levelet író képviselők elfelejtették, hogy az EBESZ az elmúlt években mindig küldött megfigyelői missziót Magyarországra, ami bevett szokás, szerinte most is szabad és demokratikus választásról győződhetnek majd meg.

Az EBESZ egyébként kétféleképpen ellenőrizheti a választásokat. Az olyan országokban, ahol a demokrácia helyzetét nem veszélyezteti semmi, csökkentett vagy kisebb létszámú választási ellenőrt küldenek. Viszont olyan helyekre, ahol fennáll a csalás vagy a választások más módon történő befolyásolása, átfogó ellenőrzés keretében több ellenőrt küldenek, akik mindent vizsgálnak. Már a teljes választási folyamatot, a kampánytól egészen a voksolásig.

Magyarország esetében azt követően erősödtek fel a választási csalástól tartó hangok, hogy a kormány egy novemberi törvénymódosítása értelmében a fiktív lakóhely létesítése vagy az abban való közreműködés már nem büntethető, vagyis gyakorlatilag legalizálta a voksturizmust. (Index)