h i r d e t é s

Varga Mihály: elhúzódik a válság, 6,4 százalékos recesszió lesz idén

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Varga Mihály: elhúzódik a válság, 6,4 százalékos recesszió lesz idén

2020. október 28. - 08:07

Sokkal jobb helyzetben érte minden költségvetési mutató szerint az országot a koronavírus-járvány, mint a 2008-as pénzügyi válság, de így is súlyosak a következmények.

Varga Mihály pénzügyminiszter - Forrás: MTI

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a kormány jelentős költségvetési átcsoportosításokat hajtott végre válságkezelése, így is több mint kétszer akkora lesz a visszaesés, mint amitől tavasszal tartani lehetett. A gazdasági kormányzat egy három évre szóló újrarendeződési terven dolgozik, amivel helyreállítható a növekedés, és csökkenhet az adósság. - írja a Napi.hu

Miután 2020 első félévében 6,1 százalékos volt a gazdasági visszaesés, át kellett értékelni a korábbi növekedési célokat - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a parlament költségvetési bizottságának éves meghallgatásán.

Tavasszal a Pénzügyminisztérium (PM) adott először olyan forgatókönyvet, amiben jelentős visszaesés szerepelt. Akkor a mínusz 3 százalékos jóslat még nagyon pesszimistának tűnt.

Ősszel revideáltak a tárcánál, miután eldőlt, hogy nem következik be a gyors visszapattanás, lassabb folyamat lesz. Idén így 6,4 százalékos lesz a zsugorodás.

Varga elmondta, ezzel együtt a mostani válság sokkal jobb helyzetben érte az országot, minden gazdasági mutató szempontjából. Ehhez jöttek a kormány gazdasági intézkedései, amelyek a GDP nagyjából 20 százalékának megfelelő összeget csoportosítottak át.

Kedvező jelnek tartja, hogy március óta 200-ból csak 8 esetében volt pozitív elváltozás a hitelminősítőknél, egyetlen Európában, az pedig Magyarország volt, a Moody's Investors Service idén javította a kilátásokat.

A tavasz folyamán jelentős átcsoportosításokról döntött a kormány, részben a gazdaságvédelmi, valamint a járvány elleni védekezés céljából létrehozott alapba. A védekezési alapban eleinte 426 milliárd forint volt, de azóta már többet, 747 milliárdot fizetettek ki.

A gazdaságvédelmi alapot belső átcsoportosításokból 942 milliárdosra duzzasztották tavasszal. Azóta ennél jóval több kifizetésről született döntés, több mint 2 ezer milliárd forintot költöttek különböző járvány- és válságkezelési célokra. Így magyarázható, hogy a korábbinál tervezetthez képest jóval magasabb lesz az államháztartási hiány 2020-ban, GDP-arányosan 8-9 százalék, miközben az adósságszint ezzel párhuzamosan növekedni fog.

A Pénzügyminisztérium egy olyan hároméves költségvetési pályát fog bemutatni, ahol egy visszarendeződésre teszünk javaslatot.

"Azt nehezen tudom elképzelni, hogy egyik évről a másikra 8-9 százalékos hiányról megint visszatérhessen a 2 százalékos érték, mint 2019 végén" - mondta Varga.

A 2020-2023-as tervvel a kormányzat azt kívánja megmutatni a befektetőknek, hogy az állam továbbra is a növekedés helyreállítására, és az adósság csökkentésre, a hiány kordában tartására törekszik. E tervben az alapszámokat is újratervezi a gazdasági kormányzat.

Jelenleg úgy tűnik, hogy 2021 második negyedéve lesz a fordulópont. Ha akkor már rendelkezésre áll a vakcina, akkor lehet bizakodni, ha nem, akkor várhatóan ismét kedvezőtlenebb irányba felül kell vizsgálni a terveket - tette hozzá a pénzügyér.

napi.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s