h i r d e t é s


Világméretű megállapodást sürgetett Ferenc pápa a biztonságos és szabályozott migrációért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Világméretű megállapodást sürgetett Ferenc pápa a biztonságos és szabályozott migrációért

2017. október 16. - 19:45

 

A pápa az éhezés és a migráció kapcsolatáról mondott beszédet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) római székházában. - írja a gepnarancs.hu.

Forrás: gepnarancs.hu

Világméretű megállapodást sürgetett a biztonságos, szabályozott és rendezett migráció érdekében Ferenc pápa az éhezés és a migráció kapcsolatáról mondott beszédében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) római székházában.

Ferenc pápa spanyolul elmondott beszédében kijelentette, a megfelelő élelmiszermennyiség termelésének biztosítása, valamint a föld terméseinek egyenlő elosztása a nemzetközi közösség magától értetődő kötelessége. Ugyanígy kell garantálni azonban az egyén jogát, hogy táplálkozásának biztosítására ne kelljen szeretteitől elszakadnia.

A katolikus egyházfő a mai migrációt az éhezéssel magyarázta, amelyet a konfliktusok és a klímaváltozás okoznak.

A háborúk és az éghajlati változások vezetnek az éhezéshez, ne tegyünk tehát úgy mintha gyógyíthatatlan betegség lenne

 – mondta Ferenc pápa hangsúlyozva, hogy az egész nemzetközi politikai-gazdasági rendszer hitele forog kockán, ha nem történnek lépések a konfliktusok és a klímaváltozás okainak felszámolására. Csapásnak nevezte, hogy egyesek eltávolodtak a párizsi klímamegállapodástól – az Egyesült Államok kilépésére utalva.

A migránsok arra mennek, ahol fényt és reményt látnak. Nem állíthatják meg őket sem fizikai, sem gazdasági, sem jogi, sem ideológiai akadályok

 – jelentette ki Ferenc  pápa.

Hozzátette, a fejlett és fejletlen államok közötti kétoldalú megállapodások sem vezetnek tartós eredményre, mivel a fejlesztési együttműködést más érdekeknek helyezik alá, pillanatnyi nyugalmat, de nem megoldást teremtve.

Az egyházfő megelőzést sürgetett munkateremtő és a környezeti változások hatásaira választ adó fejlesztési projektekkel. A pápa hangsúlyozta, hogy a megelőzés sokkal kevesebbe kerül mint a földek pusztulása vagy a vízszennyezés hatásainak orvoslása.

Ferenc pápa az október 16-i Élelmezési Világnap alkalmából szólalt fel a szervezetben. A világnapot 1979-ben magyar javaslatra vezették be.

Az ENSZ szeptemberben közölt adatai szerint 815 millió ember éhezik, ami a világnépesség 11 százaléka, ebből több mint ötszáz millió Afrikában, és több mint kétszáz millió Ázsiában.

gepnarancs.huh i r d e t é s

betöltés...

;