h i r d e t é s

Webernek igaza volt – Magyarországon veszély fenyegeti a jogállamiságot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Webernek igaza volt – Magyarországon veszély fenyegeti a jogállamiságot

2018. szeptember 16. - 06:38

 

Nehéz elképzelni, hogy az általában sem korrekt kormányunk mire ne lenne képes, csakhogy ne kelljen szembenéznie azzal a ténnyel, hogy még a magyarokat sem sikerült teljesen meggyőznie kényszerű jelenléte jogos voltáról. Azzal, hogy az Európai Parlament arra vetemedett, hogy megszavazza a Sargentini-jelentést, a Fidesz meglehetősen bosszantó következményekkel kénytelen szembenézni.

És ezen az sem változtat, hogy – mint arra Gulyás Gergely volt szíves felhívni a figyelmet – a Fidesz jogvitára hivatkozva nem fogadja el a jelentést.

Magyarországon jelenleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot, és ezen uniós alapértékek tekintetében nem szabad kompromisszumot kötni, ezért is volt szükség a magyar helyzetről szóló különjelentés megszavazására az Európai Parlamentben, jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a Le Soir című belga lapnak adott pénteki interjújában. /hvg/

Hát igen, Weber már hosszú ideje fejtegette az Orbán-féle politika kártékony voltát. Tény, részben a bármiféle kompromisszumot a legnagyobb gyengeségnek tartó magatartás eredménye, hogy Magyarország korrigációképtelenné vált. Márpedig azzal szembesülni, hogy a háborgó tengeren egy olyan hajón ücsörgünk, aminek kormányát éppen tönkretette a kapitány, nem fest virágos jövőképet. Ellenben Weber perspektívái némileg vonzóbbak.

Európa a kompromisszumot jelenti.

Leszögezte ugyanakkor: az uniós alapértékek tekintetében nem lehet kompromisszumot kötni, ezért is szavazta meg a jelentést a néppárti képviselők többsége. A frakcióvezető a CEU ügyét és a civil szervezeteket érintő új törvényeket említette elsősorban, de hangsúlyozta, hogy Magyarországon fennáll a veszélye a jogállamiság rendszerszintű sérülésének.

Mi felelősséget vállaltunk, most a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak kell végre megoldania a kérdést.

Ezzel pedig eljutottunk a probléma mértani közepére, ahonnan csak a megoldás segíthet elmozdulni. A kínos az, hogy erre a Fidesz nemcsak, hogy nem hajlandó, nem is képes. Mert abban az esetben kiderülnének a piszkos titkok.


 

h i r d e t é s