h i r d e t é s

Beszédes egészség: magánorvos is láthatja adatainkat a neten

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Beszédes egészség: magánorvos is láthatja adatainkat a neten

2017. június 01. - 16:12

Ősztől egy zárt egészségügyi felhőalkalmazásba kerül mindenkinek az egészségügyi adata. - írja a vg.hu.

Forrás: vg.hu

A projekt uniós támogatásból valósul meg. Az utolsó etapban az elektronikus személyi igazolványokat illesztik a rendszerhez.

A rendszer működőképes, november 1-jéig az összes közfinanszírozott egészségügyi entitásnak kötelező lesz csatlakoznia az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez (EESZT)

– mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Világgazdaságnak.

Az a terv, hogy ne csak az állami kórházak, rendelők orvosai, hanem a magánorvosok is lássák a betegadatokat. 2017 szeptemberétől egyelőre opciós jelleggel ajánlják fel a magánorvosoknak, hogy csatlakozzanak a rendszerhez, de 2018. november 1-jétől már nekik is kötelező lesz csatlakozniuk az EESZT-hez.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) irányításával kifejlesztett, felhőalapú elektronikus rendszer összekapcsolja egymással a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, a gyógyszertárakat, a mentőszolgálatot, az ágazatirányítást és a lakosságot.

Az e-recept is működik, a pilotprogramban már közel 46 ezer kiváltott recept került be a EESZT-be.

– Olyan helyzet, hogy a betegről nincs információja az orvosnak, soha többé nem fordulhat elő

– tette hozzá az államtitkár.

A következő fejlesztési ütem egyik eleme, hogy az adatokat öt évre visszamenőleg feltöltik – a régebbi adatok szkennelt változatban, az újak elektronikusan lesznek elérhetők.

– Nehéz feladat, hogy a pilotprogramban nem szereplő egészségügyi intézményeket csatlakoztassák a rendszerhez, s az elektronikus személyi igazolványt is hozzá kell illeszteni

– mondta Szabó Bálint, az ÁEEK EESZT fenntartási és üzemeltetési főosztályvezetője.

A kórházaknak, rendelőknek, gyógyszertáraknak semmilyen pluszköltséggel nem jár a rendszerhez való csatlakozás, csak internetre van szükségük, és az általuk használt informatikai rendszer új szoftververziójára.

A betegek 2018 végéig még biztosan kapnak papíralapú receptet és zárójelentést is, nem lehet előre megmondani, hogy mikor áll át teljesen a rendszer az elektronikus dokumentációra

– tette hozzá Szabó Bálint.

A betegadatokhoz csak a kezelőorvos férhet hozzá a betegek személyiségi jogainak védelme miatt

– mondta a főosztályvezető. Minden a jelenlegi jogrendszerrel összhangban van beállítva.

Tehát például addiktológiai információkat, nemi betegségre vonatkozó információkat és pszichiátriai információkat csak a szakirányú kezelést végző szakorvos láthat, a más típusú információkat elérheti a többi kezelőorvos is.

Ha valaki mégis szeretné további adatainak elérhetőségét korlátozni, akkor az ügyfélkapun keresztül beállíthatja, hogy melyik orvos milyen adatokat láthat róla.

vg.hu