h i r d e t é s

Csak szép szavak voltak, a nyugati cégek szépen üzletelnek Oroszországban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Csak szép szavak voltak, a nyugati cégek szépen üzletelnek Oroszországban

2023. január 21. - 12:23

A nyugati vállalatok többsége a szokásos módon folytatja üzleti tevékenységét Oroszországban - derül ki a St. Gallen Egyetem egy friss tanulmányából, ami 2022 novemberig vette számba a vállalatok orosz-ukrán háborúra adott reakcióit. Az uniós cégeknek csak mintegy 8 százaléka vált meg Oroszországtól, a működő nyugati cégek többsége még mindig német.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az Európai Unióban és a G7-országokban székhellyel rendelkező cégek nagy része továbbra is Oroszországban működik és fektet be - derül ki a nyugati vállalatok tőkebefektetéseiről szóló új tanulmányból, amelyet a Politico szemléz. A Simon Evenett, a St. Galleni Egyetem professzora és Niccolò Pisani, a Nemzetközi Menedzsmentfejlesztési Intézet professzora által összegyűjtött adatok szerint a mintegy 1400 uniós és G7-országbeli vállalat kevesebb mint 9 százaléka volt olyan, amely 2022 novemberéig legalább egy leányvállalatát eladta Oroszországban.

A kutatás élesen ellentmond annak a képnek, hogy a Moszkva ellen bevezetett kemény nyugati szankciók miatt az ukrajnai háború kezdete óta több vállalat is kivonult az országból. A média hírei ezeket emelték ki, ám úgy tűnik, valójában a vállalatok többsége valójában tovább működik Oroszországban.

"Ezek az eredmények megkérdőjelezik a nyugati cégek hajlandóságát arra, hogy kivonuljanak a kormányaik által geopolitikai riválisnak tekintett gazdaságokból" - áll a tanulmány szerzőinek közleményében. Az amerikai székhelyű vállalatok arányaiban több kivonulási lépést (közel 18 százalék) jelentettek, mint az uniós (8,3 százalék) és a japán (15 százalék) székhelyűek.

A Yale Egyetem által összeállított lista szerint a világ legnagyobb cégei közül a Ford, a Renault, a McDonald's, az Ikea és a Shell is azon tucatnyi nyugati vállalat között van, amelyek teljesen kivonultak Oroszországból. Sokan mások, mint például a fogyasztási cikkek óriása, az Unilever, az amerikai gyorséttermi franchise-szolgáltató Subway és az olasz tésztagyártó Barilla azonban továbbra is működnek az országban.

A tanulmány szerint az Oroszországban továbbra is teljes mértékben aktív nyugati vállalatok többsége német.

A tanulmány eredményei kételyeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy (miközben Davosban a Világgazdasági Fórumra összegyűlt tisztségviselők és vállalatvezetők épp most esküsznek Kijev katonai és gazdasági támogatására) a globális üzleti közösség mennyire képes és hajlandó elszigetelni Moszkvát, és új piacokat termékeik számára. (Portfolio)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky