h i r d e t é s

Davosban Greta Thunberg és Donald Trump

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Davosban Greta Thunberg és Donald Trump

2020. január 24. - 09:02

 

Greta Thunberg klímaaktivista és Donald Trump amerikai elnök is felszólalt a Világgazdasági Fórumon Davosban. - írja a bumm.sk.

Forrás. bbc.com

Talán nem túl meglepő, hogy a két beszéd szögesen ellentmondott egymásnak.

Az Amerikai Egyesült Államok mindenben jobb mindenkinél a világon - erről Beszélt az amerikai elnök a Világgazdasági Fórumon. Trump azt részletezte, miért is jár élen az USA nem csak a gazdaságban de szinte mindenben az élen a világon. Elbüszkélkedett a Kínával kötött, valamint az USA, Mexikó és Kanada között létrejött kereskedelmi megállapodással (USMCA) is amellett, hogy kilátásba helyezte a kétoldalú megállapodást Japánnal az Egyesült Királysággal és Dél-Koreával is.  

Trump optimizmusra szólította fel a résztvevőket. Az elnök elmondása alapján az USA energiafüggetlen, magasan világelső az olaj- és földgáztermelésben és az USA-ban a legtisztább a víz és a levegő. Továbbá bejelentette azt is, hogy lankadatlanul hisz a technológia és a tudomány áttöréseiben és hogy csatlakoznak az 1 billió fa ültetésére irányuló kezdeményezéshez. Emellett bejelentette, hogy jobban fognak vigyázni az amerikai fákra és erdőkre, valamint a tetteket sürgette, hogy ne következzen be a pesszimisták által jósolt apokalipszis. 

Greta Thunberg klímaaktivista nyitóbeszéde már nem volt ennyire optimista: a világszerte elinduló mozgalmak révén egyfelől sok minden történt és világszerte számtalan fiatal fogott össze a klímaváltozás ügyének érdekében, egyre nagyobb tömeg figyelme irányul a témára, másfelől semmi sem történt és szerinte még csak közel sem kerültünk ahhoz, hogy csökkentsük a széndioxid-kibocsátást.

 Nem kértük, hogy olyan technológiákra hagyatkozzatok, amelyek még nem léteznek, vagy hogy karbonsemlegessé és nettó nulla kibocsátást valósítsatok meg úgy, hogy csaltok és manipuláltok a számokkal. Azt sem kértük tőletek, hogy úgy ellensúlyozzátok a kibocsátást, hogy eközben fizettek ezért valaki másnak.

 - hangoztatta. Az afrikai faültetést is bírálta, miközben az amazonasi esőerdőket égetik a profit reményében. A klímaaktivista szerint senki sem teljesítette azokat a vállalásokat, amelyek mellett elköteleződtek a párizsi klímaegyezménnyel és a kibocsátás radikális csökkentését sürgeti.

Ez nem a bal vagy a jobb oldalról szól. A fenntarthatóság szempontjából mindenki elbukott, egyetlen politikai ideológia vagy gazdasági berendezés sem tudott megbirkózni az éghajlati és a környezeti vészhelyzettel és egyik sem tudott egy összetartó, fenntartható világot létrehozni

 – mondta a klímaaktivista. Továbbá felszólította a fórum minden résztvevőjét, hogy tegyenek lépéseket és hagyjanak fel a fosszilis tüzelőanyagokkal -  azonnal.

Azon gondolkodom, hogy mit mondotok majd a gyerekeiteknek, akik a klímakatasztrófával kerülnek majd szembe. Hogy miért van az, hogy meg sem próbáltatok tenni ellene. Mert rossznak tűnt a gazdaság számára? És ezért mondtatok le az élhető jövőbeni körülményekről? A ti tetteitek táplálják a lángokat.

bumm.sk


 

h i r d e t é s