h i r d e t é s

Hivatali visszaélés miatt elítélték az erdélyi Csíkfalva RMDSZ-es polgármesterét

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hivatali visszaélés miatt elítélték az erdélyi Csíkfalva RMDSZ-es polgármesterét

2023. február 03. - 18:15

Balogh István - Forrás: RMDSZ, Maros megyei szervezet/Facebook

Az erdélyi magyar hírportál szerint a Maros megyei községnek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott elöljárója 23 év polgármesterség után kénytelen megválni tisztségétől.

Balogh István polgármester csütörtökön kapta kézhez a végzést, a nyárádmenti község jegyzőjének tíz napon belül értesítenie kell a Maros megyei prefektúrát a Marosvásárhelyi Táblabíróság döntéséről, amely újabb tíz napon belül rendelettel megszünteti az elöljáró megbízatását.

A hatodik mandátumát töltő polgármester közölte, hogy három évig a közügyek gyakorlásától is eltiltották, nem választható. A polgármesteri teendőket Varga Ervin jelenlegi alpolgármester veszi át a következő választásokig.

A végzés egy tízéves per eredménye. Az elöljáró elmondása szerint 2004-ben bérbeadott egy községi tulajdonban lévő épületet egy gyógyszertárnak, majd tíz évre rá meghosszabbították a bérleti szerződést. A Maros megyei prefektúra érvénytelenítette a képviselőtestület ezen határozatát, arra hivatkozva, hogy versenytárgyalást kellett volna kiírni.

A bérlő azonban nem volt hajlandó kiköltözni, ezért az elöljáró ügyvéd tanácsára zároltatta az épület ajtaját. Ezt tekintette hivatali visszaélésnek a táblabíróság.

Balogh István elmondta: még nem döntött, hogy megfellebbezi-e az ítéletet a legfelsőbb bíróságon. Mint hangsúlyozta, a nyárádmenti községnek mielőbb vezetőre van szüksége, mert sok megnyert pályázatot kell megvalósítani. (MTI)