h i r d e t é s

Mennyit lehet majd a nyugdíjemelésből érezni?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mennyit lehet majd a nyugdíjemelésből érezni?

2017. december 31. - 06:19

 

A választások tétje az is, hogy meg tudjuk-e védeni a nyugdíjakat és a nyugdíjasokat – ezt Rétvári Bence mondta. 

Forrás: Magyar Idők

A miniszterhelyettes az ATV kérdésére válaszolva egyértelművé tette, hogy nyugdíjplafon továbbra sem lesz és a nyugdíjszámítás módja sem változik. Az MSZP politikusa szerint viszont ez a nyugdíjrendszer igazságtalan, a jövedelmi különbségek a nyugdíjasok között is egyre nagyobbak.

„Mi egy olyan rendszert hoztunk létre, amivel a nyugdíjasok csak jól járhatnak”

– ezt Rétvári Bence miniszterhelyettes mondta, aki szerint nagyobb lett az idős kor biztonsága és ezt a következő években igyekeznek fönntartani.

A bejelentés alapján január elsejétől a nyugdíj 3 %-al emelkedik, ez átlagosan havi 4000 forintos emelkedést jelent.

A csaknem 2 millió 700 ezer nyugdíjas kétharmada azonban nem kapja meg az átlagot. Az öregségi átlagnyugdíj ugyanis a 312 / 2017. (X. 31.) kormányrendelet szerint:

  • Főellátásban: 3380 Ft
  • Rokkant és rehabilitációs ellátottaknál: 1997 Ft 
  • Árvaellátásnál: 1134 Ft 
  • Baleseti járadéknál: 690 Ft 
  • Házastársi pótlék: 460 Ft- al emelkedett.

Korózs Lajos szerint a nyugdíjrendszer 2012 óta borzasztón igazságtalanná vált: befagyasztották a rugalmas nyugdíjbavonulási lehetőséget és körülbelül 180 ezer rokkantnak csökkentették, vagy elvették az ellátását. Közel kilenc éve nem emelkedett a 28 500 forintos öregségi nyugdíj minimum sem.

„Nyugdíjbavonulásnál felerősödnek azok a társadalmi jövedelmi különbségek, amelyek az aktív foglalkoztatottak esetében már megvan és az is növekszik, ráadásul a nyugdíjasoknál a duplájával növekszik”

– mondta az MSZP-s politikus.

Rétvári Bence egyértelművé tette: nem tervezik a nyugdíjplafon bevezetését. A rendszer igazságossága abban rejlik - mondta – hogy mindenkinek ugyanazzal a képlettel számolják ki a nyugdíját.

 

atv.hu


 

h i r d e t é s