h i r d e t é s

Napelemes pályázatok: időhúzás miatt akár 25-szörösére emelkedett a nyertesek önrésze

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Napelemes pályázatok: időhúzás miatt akár 25-szörösére emelkedett a nyertesek önrésze

2023. február 04. - 06:20

38 ezer forintról több mint 900 ezer forintra emelkedett az egyik nyertes önrésze a lakossági napelemes pályázaton.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az érintett család Híradónknak úgy fogalmazott: ez nem magyarázható sem az euró-forint árfolyam romlásával, sem a rendszerek drágulásával és ennyi pénzt nem tudnak előteremteni. A szakszövetség elnöke szerint 30-40 százalékos drágulás indokolt és ilyen esetekben érdemes új ajánlatot kérni más cégektől is.

Több mint egyéves szerződését mutatja Takács Gábor. A zalaszentgróti férfi családi házuk felújításának megkezdésekor döntött úgy, hogy részt vesz az uniós pénzből indított lakossági napelem-telepítési pályázaton egy kivitelező cég segítségével.

Nyert is 1,9 millió forintot, ami mellé 165 ezer pályázatindítási díjat, illetve az energetikai vizsgálatra 30 ezer forintot kellett kifizetnie. És a szerződésben volt szó önrészről is.

„38 ezer forint az önrész, úgy gondoltuk, hogy az teljesen elfogadható” – mondta a Híradónak.

Azóta pedig várnak. Arra, hogy az elnyert támogatásuk megérkezzen és végre beszereljék a napelemes rendszerüket. Tegnapelőtt meg is érkezett az email, hogy ha befizetik az önrészt, már indul is a telepítés.

Nagyon megörültünk, hogy végre eljött az idő. De jött egy link, amire rákattintva tudhattam meg, hogy az önrészem a kialakult gazdasági helyzet miatt hogyan változott: kilencszázhatvan-valahányezer forintra emelkedett. Ami nem annyira elfogadható, úgy gondolom. Finoman szólva.

Takács Gábor szerint bár készültek rá, hogy a forint gyengülése és az alapanyagok drágulása miatt többet kell fizetniük, de ekkora emelésre nem voltak felkészülve és nem is tudják kifizetni.

A szakszövetség elnöke szerint indokolt lehet az emelkedés, de ekkora nem.

Körülbelül 30-40 százalékkal lett drágább a napelemes rendszerek ára, ezt valakinek meg kell fizetni

– mondta a Híradónak Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke.

A család szerint nem az ő hibájuk, hogy az elmúlt több mint egy évben nem telepítették a rendszert. Január elején Gulyás Gergely miniszter nyilvánosan kért elnézést a sok csúszás miatt.

„Olyan mértékben szánalmas és borzalmas a teljesítmény, amit ezen a területen eddig nyújtottunk, úgyhogy nem is mondom, hogy mennyit fizettünk ki” – exkuzálta a kormányt Gulyás a kormányinfón. 

Mi azért mondjuk: az akkori adatok szerint a nyertes 43 ezer pályázatból mindössze 41-et, ami a 150 milliárd forintnyi igényelt támogatásból 78 millió forint kifizetését jelent

A kormány a kifizetések felgyorsítását ígérte. A szövetség elnöke szerint minden esetben érdemes a honlapjukon keresztül új ajánlatot kérni a már megnyert támogatásokra, mert sokszor kedvezőbb lehet az eredmény. (rtl.hu)