h i r d e t é s

Az országos tisztifőorvos arra kéri az egészségügyi dolgozókat, hogy ne tegyenek közzé érzékeny adatokat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az országos tisztifőorvos arra kéri az egészségügyi dolgozókat, hogy ne tegyenek közzé érzékeny adatokat

2020. március 28. - 18:13

 

Az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján többször is előkerült az egészségügyiben dolgozók adatszolgáltatása a nyilvánosság felé.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója - Forrás: Facebook

Egy esztergomi lap például arról kérdezte Müller Cecília országos tisztifőorvost, hogy igaz-e, hogy meghalt egy esztergomi koronavírus-fertőzött. A kérdést azért tudták feltenni, mert korábban egy helyi háziorvos posztolt erről.

Igaz-e, hogy esztergomi az egyik koronavírusban elhunyt beteg, ahogy azt egy helyi háziorvos a Facebookon közölte? Müller Cecília úgy válaszolt, hogy arra kéri az egészségügyi dolgozókat, hogy ne tegyenek közzé olyan adatokat, amelyekkel beazonosíthatóvá tehető egy eset.

Müller erre azzal kezdte a válaszát, hogy

Én tisztelettel kérem az egészségügyi dolgozókat, hogy érzékeny egészségügyi adatokat ne tegyenek közzé.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő erről a Facebookon meg is osztott egy videót, amiben azt írta, szerinte a területi adatok eltitkolásának nem lehet más oka, mint hogy a kormányzat összesített koronavírus-adatai hamisak.

Hadházy maga is aktív volt az ügyben, igyekezett adatokat szerezni a fertőzöttekről, ahonnan tudott, ezért írt adatkérő levelet kórházaknak és a Pécsi Tudományegyetemnek is. Erről tudomást szerzett a Magyar Nemzet, és a szombati sajtótájékoztatón ők tettek fel kérdést a témában Müller Cecíliának. Az országos tisztifőorvos válaszában azt mondta, Magyarországon online adatközlő rendszer működik, az összesítés, amit a koronavirus.gov.hu oldalon láthatunk, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ellenőrzött adatait közli. Müller szerint azonban ezt leszámítva

minden más adatszolgáltatás felesleges, sőt olykor káros is lehet, hiszen nem valós adatokon nyugszik ezeknek egy része.

A helyzetet nehezíti, hogy az operatív törzs sajnos nem túl közlékeny, már a betegek és halottak nemét és életkorát sem igazán közlik, holott a világ legtöbb országában ezek az adatok nyilvánosak a jobb ellenőrizhetőség érdekében, ahogyan a betegek területi eloszlása is. Utóbbiról szintén több alkalommal kérdezte Müllert a sajtó, de ő azt mondta, nincs értelme területi bontásban közölni a fertőzöttekről adatokat, legyen elég annyi, hogy már minden magyar megyében van beteg. (444.hu)


 

h i r d e t é s