h i r d e t é s

Ha fizet az önkormányzat, akkor nem zárnak be postákat Gyöngyösön

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ha fizet az önkormányzat, akkor nem zárnak be postákat Gyöngyösön

2022. december 10. - 11:26

Bő egy hónapja, november 3-án tiltakoztak Gyöngyön a postabezárások ellen. A posták azóta bezártak, de Hiesz György polgármester nem engedte el az ügyet.

Gyöngyösön demonstráltak a postabezárások ellen - Fotó: Borsi Miklós

A tiltakozás napján felhatalmazást kapott arra, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen a a Magyar Posta Zrt. menedzsmentjével annak érdekében, hogy a településen ne kerüljenek bezárásra postahivatalok.

A képviselő-testület megfogalmazta azon szándékát is, hogy az önkormányzat a fűtési szezonban, a bezárás elkerülése érdekében átvállalja a fűtési költségek részben vagy egészben történő megfizetését. Erről a döntésről Hiesz György polgármester tájékoztatta a Magyar Posta Zrt. megbízott vezérigazgatóját, egyúttal javaslatot tett annak megfontolására, hogy a bezárás helyett közös teherviseléssel oldják meg a bezárni tervezett posták működését.

Szőllősi Béla, a Magyar Posta területi igazgatója december 5-én kelt levelében megerősítette szakmai álláspontját. Hiesz György egy későbbi telefonos egyeztetésen kérte a területi igazgatót, hogy lehetőség szerint melyik postát „áldozzák be”. A polgármester a mátraházi szolgáltatóhelyet jelölte meg a mátrafüredi helyett. Azonban ebben a kérdésben a területi igazgatónak nincs jogosultsága dönteni, így a kérést továbbította a döntéshozó felé.

A területi igazgató hivatalos válaszában arról tájékoztatta Gyöngyös polgármesterét, hogy a Magyar Posta Zrt. nyitott egyes gyöngyösi postai szolgáltató hely szüneteltetésének megszüntetésre, amennyiben az önkormányzat szolgáltatásként ezt a Magyar Posta Zrt.-től igénybeveszi és az ezzel kapcsolatos szolgáltatási díjat megfizeti az alábbiak szerint:

Gyöngyös 2. posta nyitva maradhat, évi, nettó 31 878 000 forintért, a mátrafüredi postáért pedig évi, nettó 8 144 000 forint szolgáltatási díjat kérnek.

Az igazgató levelében azt kérte, hogy ezzel kapcsolatban december 12-ig írásban jelezze igényét az önkormányzat. A polgármester viszont arról tájékoztatta a Magyar Postát, hogy leghamarabb december 15-én tudnak tájékoztatást adni a tárgyban hozott döntésről.