h i r d e t é s

Kanada legnyugatibb tartományában szükségállapotot hirdettek ki

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kanada legnyugatibb tartományában szükségállapotot hirdettek ki

2021. november 18. - 07:13

Egy vihar teljesen elvágta a régió közúti és vasúti összeköttetéseit a külvilággal. 

Az érintett területeken kutató-mentő alakulatokat vetettek be - Forrás: BBC

Szükségállapotot hirdettek ki Kanada nyugati részén, Brit Columbia tartományban, miután egy szupervihar teljesen elvágta a régió közúti és vasúti összeköttetéseit a külvilággal. Ezreket evakuáltak, miután egy nap alatt egy havi csapadékmennyiség esett.
Vancouvert és környékét két napig el sem lehetett hagyni, mivel víz árasztotta el az autópályákat, a kisebb utakat pedig több helyen földcsuszamlás tette járhatatlanná. Egy nő meghalt a földcsuszamlás miatt, két embert pedig még mindig keresnek.


Légi felvétel a kanadai Abbotsford városáról 2021. november 16-án az áradás után -  Fotó: HANDOUT/AFP

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök washingtoni látogatása során segítséget ígért, és azt mondta, hogy a kanadai fegyveres erőket is bevetik, hogy segítenek az újjáépítésben. A régió tisztviselői szerint a brutális esőzés okozta természeti katasztrófát egyértelműen az éghajlatváltozás okozta.

John Horgan, Brit Columbia miniszterelnöke szerint „nincs olyan, akit ne érintettek vagy ne érintenének az elmúlt hétvége eseményei”, amihez hasonlók szerinte egyre gyakrabban fordulhatnak elő „az ember által okozott éghajlatváltozás miatt”.

Rachel White, a British Columbia Egyetem légkörkutatója a BBC-nek azt mondta, a mostani katasztrófáról nemcsak a felmelegedés tehet, de az is, hogy a fakitermelés és az erdőtüzek miatt sok, mélyen gyökerező, idős fa hiányzik, ami miatt esőzésekkor nagyobb a földcsuszamlásveszély. Ahogy az árterek beépítése és az egyre több aszfaltozott felület is növeli az áradások kockázatát. (BBC) / 444.hu