h i r d e t é s


Német tévé: Orosz pénzt kapott a Jobbik és a Magyar Gárda?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Német tévé: Orosz pénzt kapott a Jobbik és a Magyar Gárda?

2017. május 24. - 18:53

 

A közvetítő, Alekszandr Uzovszkij állítólag több tízezer eurót kap Moszkvától arra, hogy a nacionalista, NATO-ellenes jobb- és baloldali csoportokat, pártokat segítse. - írja az mno.hu.

Az Új Magyar Gárda „bajtársiassági napi” rendezvénye 2014. július 5-én Fotó: Végh László Forrás: Magyar Nemzet

Egy fehérorosz közvetítőn keresztül évek óta támogatják a Kremlhez közel álló források a kelet-európai Nyugat-ellenes mozgalmakat, köztük a Jobbikot és a Magyar Gárdát

– írja a ZDF német tévécsatorna Frontal21 című műsorának honlapja (a videós riportban ez az információ nem szerepel). 

A német riportműsor kiderítette, hogy Uzovszkij Kreml-közeli befolyásos orosz üzletemberek megbízásából osztogatta a támogatásokat.

Egyikük a Putyinnal különösen szoros kapcsolatban álló Konsztantyin Malofejev, aki ellen az EU 2014-ben szankciókat rendelt el, és beutazási tilalommal sújtotta. Malofejev összesen 100 ezer eurót utalt át a fehérorosz közvetítőnek, aki a német tévében ezt hálásan megköszönte, mondván, „ezzel jót cselekedett”.

A német tévések által feldolgozott adatokból – kiszivárgott e-mailekből – állítólag kiderül, hogy a Magyar Gárda 2014 októberében 3000 eurót (mintegy 930 ezer forintot) kaphatott NATO-ellenes tüntetések

megtartására (ilyen megmozdulásnak egyébként nincs nyoma a magyarországi hírekben), illetve a Jobbik is kaphatott 10 ezer eurót (3,1 millió forintot) Uzovszkijtól.

Lengyelországban is nacionalista pártok, Csehországban kommunisták és nacionalisták is kaptak orosz pénzeket.

Szlovákiából egyebek mellett a szélsőjobboldali Marian Kotleba pártja, az LSNS szerepel a ZDF által megismert levelekben, mint amelyik kész népszavazást kiíratni az ország NATO-ból való kiléptetéséért. 

A riportot Magyarországon elsőként ismertető HVG.hu-nak Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője tagadta, hogy orosz pénzt kaptak volna. Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója sem tud erről a támogatásról, de kizártnak is tartja: emlékeztetett arra, hogy 2014-től a törvény már csak magyar magánszemélyeknek teszi lehetővé pártok támogatását.

A Jobbik 2014-es költségvetését, kampánykiadásait pedig az Állami Számvevőszék is vizsgálta, és abban semmi kivetnivalót nem talált.

A Jobbik a Magyar Nemzetnek megküldött közleményében is azt írja: a párt soha semmilyen orosz vagy más külföldi pénzt nem kapott támogatásként.

A HVG írásának állításai valótlanok, az általa hivatkozott német cikkben pedig a Jobbik és a Magyar Gárda feltételes módban szerepel, míg a HVG-cikkben szereplő tévériportban egyáltalán nem említik sem a Jobbikot, sem a Magyar Gárdát.

A Jobbik megteszi a szükséges jogi lépéseket, helyreigazítással fordul a ZDF és a HVG felé, valamint további eljárásokat kezdeményez, ha nem helyesbítik a valótlanságokat

– áll a közleményben.

mno.hu


 

h i r d e t é s

betöltés..